Jente/kvinne,
Etter tre år med underernæring har konsentrasjonen og læringsevnen blitt dårligere. Hvilken mat / ernæring kan bidra til at hjernen vokser seg til normal størrelse igjen og IQ er tilbake til "normalen"?
ROS svarer
Hei, takk for at du tar kontakt her. Det høres ut som at slik du har det nå kjennes slitsomt ut, og at du ikke ønsker å ha det slik. Jeg får inntrykk av at det å få det lettere kognitivt er en stor motivasjon for å jobbe med næringsinntaket.
Underernæring er en betegnelse for tilstander hvor det er ubalanse i inntak og/eller opptak av næringsstoffer. Mange forbinder det gjerne med undervekt, men underernærte personer kan også være normalvektig eller overvektig. Ettersom du tar kontakt med ROS, lurer jeg på om denne underernæringen er en del av en spiseforstyrrelse? Uansett hva som forårsaker underernæringen er det bra at du søker råd for å gjøre noe med dette.
Hjernen påvirkes både av at man spiser for lite, og at man veier for lite, og som du selv har erfart vil både konsentrasjon og læringsevne bli redusert. Undervekt og underernæring vil begge deler kunne ha en negativ innvirkning på måten man tenker på. Man har sett at ved betydelig underernæring kan man se ulike psykiske forstyrrelser som man også kan se ved spiseforstyrrelser. Slik som nedsatt stemningsleie, lettere irritabel, økt opptatthet av mat, mer rigid tenkning, mange kan ha problem med å veksle mellom tema, mer tvangspreget atferd og rigide rutiner, sløvhet, nedsatt hukommelse, mer innadvendt, med mer.
Den eneste måten for at hjernens størrelse og funksjon skal normaliseres er å spise nok mat som sikrer vektøkning og normalisering av vekt. I en slik fase er det å få i seg nok energi viktigere enn nødvendigvis hvilken type mat. Dette er fordi hjernen er helt avhengig av nok energi for å kunne benytte seg av noe som helst annen næring. Jeg vil anbefale deg å fokusere på mat du er komfortabel med, og mat som går greit å få i seg. For noen kan det være vanskelig å få i seg stor nok mengde mat, og må da få hjelp gjennom ekstra næringsrike og energitette matvarer eller tilskudd. Personer med spiseforstyrrelse og underernæring kan kjenne på mye angst knyttet til en del matgrupper, eller mat generelt. Da vil det være nødvendig å også gradvis eksponere seg for ulik typer mat.
Du skal ikke måtte stå alene om å jobbe deg ut av en underernæring og/eller spiseforstyrrelse. Får du hjelp til dette? Dersom ikke vil jeg anbefale deg å søke hjelp. Det finnes god hjelp. For de fleste som jobber seg ut av en spiseforstyrrelse vil behandling hos psykolog eller annen terapeut være nødvendig. Men for en del vil det også være nyttig å få hjelp og støtte hos en klinisk ernæringsfysiolog. Her kan man få hjelp til å sikre at man får i seg nok næring, og hjelp til å finne ut av hva som er best for deg akkurat nå.
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS
Hovedkontor:
Strandgaten 6
5013 Bergen
Tlf: 948 17 818
admin@nettros.no
Org.nr: 971021160
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
bergen@nettros.no
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
oslo@nettros.no
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
rogaland@nettros.no
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: trondheim@nettros.no
Samuel Arnesensgate 10
9008 Tromsø
948 17 818 (innvalg 6)
tromso@nettros.no
Chatten er nå stengt
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Mandag: 10-12, 12.30-16 og 17-21
Tirsdag: 10-12 og 12.30-21
Onsdag: 10-12 og 12.30-21
Torsdag: 10-12 og 12.30-16
Fredag: 10-12 og 12.30-16
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.