Spørsmål & svar

Hvorfor får jeg ikke trene? Og MÅ jeg mye opp i vekt?
Spørsmål: 1.juli 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Jeg er innlagt på DPS med spiseforstyrrelse og har en bmi som tilsvarer undervekt. Jeg forstår at dette er veldig lite, blir fortalt at vekten min er farlig, men føler ikke de tar hensyn til at jeg alltid har veid lite, også for 2-3 år siden. Bmi stemmer jo heller ikke, jeg har mistet alle musklene mine og muskler veier mer enn fett. Jeg ser at dere svarer forskjellig alt etter hvem som spør. Til noen skriver dere at man burde trene tung styrke for å ikke bare legge på seg fett(selv om man er veldig undervektig) og til andre skriver dere at dette er farlig. Hva stemmer?? Jeg får ikke trene og forstår ikke det. Vil ikke legge på meg mer enn nødvendig! Kan jeg begynne å trene? Klarer kroppen å nyttiggjøre seg av trening så lenge jeg spiser nok eller er det ikke poeng i enda?? Hvor mange kalorier trenger jeg? MÅ jeg mye opp i vekt?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du får hjelp med spiseforstyrrelsen din. Og så bra du søker råd for det du lurer på. Det høres for meg ut som at du kjenner på en del kaos og usikkerhet akkurat nå. Det kan være veldig krevende å stå i behandling, og mange kan kjenne seg ofte usikker på om det de gjør er rett, og mange kjenner på mye frykt for å både å gå i mot spiseforstyrrelsen og frykt for å ikke bli frisk. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med dine behandlere om det du tenker på og bekymrer deg for her. Det er de som kjenner deg og skal hjelpe deg, og vet derfor også best hva som kan være rett for deg.

 

Du skriver at du ikke får trene og forstår ikke det. Dersom trening har vært en del av spiseforstyrrelsen, og/eller er opprettholdende faktor vil det for mange være nødvendig å ikke trene på en stund, for å jobbe med undervekten. Igjen vil jeg oppfordre deg til å snakke med dine behandlere om dette. Jeg tenker det er viktig at du får muligheten til å forstå hvorfor dere gjør som dere gjør i behandlingen. Og evt. kan legge en plan for hvordan jobbe mot det som er viktig for deg. Dersom trening er viktig for deg, kanskje dere kan snakke om en alternativ aktivitet dere kan jobbe mot at du kan få holde på med. Jeg kjenner ikke til at vi kommer med slike råd om trening som du nevner ift. tung styrke. Det er svært individuelt hva en hver trenger, ut i fra fysisk og psykisk helse.

 

Du spør om hvor mange kalorier du trenger. Igjen er dette noe behandlerne dine vet bedre. For å komme seg ut av spiseforstyrrelsen er en viktig forutsetning å spise nok til å få normalisert vekten. Husk også at hva du veide for 2-3 år siden, når du var 16-17 år, er ikke riktig referanse for hva som vil være normalt for deg nå. Det er både normalt og sunt at kroppen endrer seg og gjerne også øker i vekt i denne alderen. Som tidligere nevnt er det nok best at du også tar dette med behandlerne dine, eller fastlegen. Vi i ROS er ikke behandling, og vet heller ikke nok om deg til å kunne svare godt på det du lurer på. Jeg håper det å snakke med de rundt deg kan trygge deg i den prosessen du står i. Jeg vil også oppfordre deg til å forsøke å øve deg på å fokusere på andre ting enn vekt, kalorier og trening, da jeg kan se for meg at dette allerede tar veldig stor plass. For noen kan det å spille litt kort, lakke negler, gjøre noe annet hyggelig sammen med noen være en god måte å få pause fra alle tankene.

 

Håper svaret mitt her kunne gi deg noe, selv om jeg ikke kunne svare på alt.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.