Spørsmål & svar

Trener veldig mye, og får i meg alt for lite. Slitt ekstremt mye med å få i meg mat siste tiden.
Dato: 10.oktober 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Hei. Jeg sliter ekstremt mye med matlyst og har gjort det de siste årene. Jeg er veldig tynn fra før, og har drevet med toppidrett. Jeg trener veldig mye og får i meg alt for lite. De siste månedene, og spesielt siste ukene, har jeg slitt ekstremt mye me då få i meg mat. Jeg har vært småsyk, men forkjølelse og feber osv, og da klarer jeg ikke spise. Etter dette har jeg slitt mer enn noen gang, og nå har jeg nesten ikke spist de siste dagene. Jeg er ikke sulten og mat gjør meg kvalm. Jeg klarer ikke lenger å presse i meg mat, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg vet ikke om dette er en spiseforstyrrelse, men jeg er redd det har begynt å gå for langt. Jeg trenger hjelp til hva jeg skal gjøre for å klare å spise. Har allerede hatt episoder hvor jeg har besvimt når jeg har vært syk. Tusen takk for hjelp!

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Så bra at du oppsøker mer hjelp i den situasjonen du står i. Du forteller at du har strevd med matlysten i lang tid, driver aktivt med toppidrett og får i deg for lite mat. Siste tiden har det blitt enda vanskeligere for deg å få i deg mat, og dette bekymrer deg. Du uttrykker en usikkerhet rundt hvorvidt dette kan være en spiseforstyrrelse, og ønsker nå mer hjelp til å få i deg mat. Jeg ønsker å kommentere det du skriver, og komme med noen råd til hva du kan gjøre i denne situasjonen, og håper det kan være til hjelp.

Det første jeg tenker, er at det er nødvendig å oppsøke fastlegen din med det du beskriver, ettersom du strever med å få i deg nok mat og ikke har fått i deg særlig med mat siste dagene. Det kan være ulike årsaker til nedsatt matlyst. Derfor er det lurt å få en undersøkelse fra en lege, basert på de symptomene du beskriver her. Legen kan da kunne hjelpe deg videre til riktig hjelp.

 

Du sier at du ikke vet om det kan være en spiseforstyrrelse, og at du er redd for at det har gått for langt. Overgangen fra å ha et problematisk forhold til mat, og det å utvikle en spiseforstyrrelse, kan være glidende og vanskelig å oppdage når man står i det selv. Hva som kan være årsak til at man strever med matlyst, kan være veldig individuelt. For noen, kan det være et uttrykk for at man kan streve på andre områder i livet. Det å trene mye, eller spise lite, kan være et uttrykk for at man ikke har det så bra. For noen, kan det bli en mestringsstrategi for å regulere følelser som kan være vanskelig å forholde seg til. Hvordan er dette for deg? Er det noen områder i livet som er ekstra krevende for tiden? Og har du noen å prate med om hvordan du har det? Vet dine nærmeste om det du forteller om her?

Man kan være ekstra sårbar for å utvikle et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt dersom man f.eks går gjennom en ekstra belastende livssituasjon, overganger og endringer i livet, høye krav og forventninger på mange områder, vanskelige relasjoner, uforutsigbarhet og mangel på trygghet, lav selvfølelse eller vanskelige tanker om seg selv. Er det noe her du kjenner deg igjen i? I slike situasjoner kan man føle på større behov for kontroll, mestring og trygghet, og da kan f.eks mat og trening bli et mer konkret og håndfast område man kan rette fokus på og kontrollere. Det kan i starten føles som en løsning og et fokus som kan skyve bort det som ellers kjennes vanskelig. Derfor kan det blant annet være vanskelig å selv se at det er et problem, dersom det har en funksjon og oppleves som en løsning.

Videre ønsker jeg å dele et tidligere svar med deg, som tar for seg nettopp dette: hvordan vet jeg om jeg har en spiseforstyrrelse?

Her ønsker jeg å trekke frem noen punkter som er lurt å stille seg:

  • Hvor mye tenker jeg på mat, kropp og/eller trening ila en dag, eller en uke?
  • Tilpasser jeg f.eks treningen til hverdagen, eller må hverdagen tilpasse seg treningen?
  • Trekker jeg meg mer unna sosiale settinger, for å unngå matsituasjoner hvor man ikke har kontroll selv?
  • Kjenner jeg på en delt følelse av å ville ha hjelp, men samtidig en frykt for å gi slipp på kontrollen?

Dersom du kjenner deg igjen i et eller flere punkter her, vil det være viktig å ta det på alvor. Man må ikke kjenne seg igjen i alt, eller vente til det blir mer alvorlig. Det er mulig å få det bedre med dette, og det er god hjelp å få. Men de fleste har behov for hjelp og støtte. Jeg ønsker derfor å oppmuntre deg til å være åpen med legen din om dette, og ta i mot hjelp. Mange trenger støtte fra sine nærmeste for å klare å oppsøke legen med slike utfordringer, og det å klare å ta i mot hjelp. Dersom du kjenner at det er vanskelig å snakke med noen eller trenger mer råd til hvordan ta dette opp med legen din, er du hjertelig velkommen til å skrive til oss på vår anonyme chat. Der kan du ta opp det du måtte lure på.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen (avlyst)
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.