Spørsmål & svar

tørr og sår munn og anoreksi
Dato: 11.september 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Hei, jeg har slitt med anoreksi en stund, og er i behandling, for noen måneder siden begynte jeg å få symptomer som tørr munn, nese øyne, sår tunge, og nedsatt smak og lukt, og hoven i munnen. (Kaster ikke opp). Dette er veldig frustrerende siden det gjør det vanskeligere å bli frisk, legen og behandlere vet ikke hvorfor jeg har det? Blodprøvene mine er fine og jeg var egt kommet langt og var på bedringens vei, men er fortsatt undervektig. Finner ikke noe på nett om at dette er vanlige symptomer på undervekt, vet dere noe om dette, og har dere vert borti det før?

ROS svarer

Hei,

 

takk for at du tar kontakt. Så fint at du har søkt behandling for dette. Det å jobbe med tilfriskning fra spiseforstyrrelse kan for mange være en krevende prosess, og med de plagene du beskriver er det ikke rart at du kan kjenne deg frustrert. Det er veldig bra at du har tatt det opp med behandlere og lege. Jeg regner da med at de vil følge med på det, og forsøke å hjelpe deg videre dersom dette vedvarer.

 

Du lurer på om vi er kjent med at disse symptomene du nevner er vanlige symptomer på undervekt. Jeg vil nok oppfordre deg til å fortsette å snakke med en lege om dette, da de kan mer om det enn oss. Kanskje dere kan også snakke med en klinisk ernæringsfysiolog? De jobber mye med underernæring/undervekt, og kan bidra med råd og støtte om hvordan det kan bli enklere for deg å få i deg mer næring inntil disse plagene går over. Jeg ønsker også å vise til helsenorge.no som skriver om anoreksi og vanlige symptomer. Som du kan se her, er vanlige symptomer bl.a. tørr hud og dehydrering.  Ved alvorlig dehydrering kan man oppleve tørre slimhinner. Det kan også gi kvalme og nedsatt matlyst. Tørre slimhinner og sår tunge kan i seg selv påvirke smak og lukt. Dehydrering kan oppstå både ved for lite væskeinntak, men også ved for mye væskeinntak, og er viktig å behandle.

 

Igjen - jeg tenker at det er veldig viktig at legene følger med på dette. Jeg håper at det går fort over og ønsker deg alt godt videre i behandlingen.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.