Spørsmål & svar

Hvorfor blir jeg tjukk etter jeg har spist et måltid?
Spørsmål: 7.april 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Jeg lurer på hvorfor jeg blir tjukk etter jeg har spist et måltid? Føler alltid etter jeg har spist og drukket at jeg er ti ganger større

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Det høres for meg ut som at tanker omkring mat og kropp kan være litt vanskelig for deg. Jeg kan tenke meg at å oppleve det slik etter måltid kan være veldig ubehagelig. Dersom tanker omkring mat og kropp tar stor plass og påvirker deg negativt kan det være lurt å snakke med noen om det. Det er fint du søker råd her, men kanskje det kan være fint for deg å snakke litt mer med noen. Enten en venn, eller en trygg voksen. Du kan også snakke med helsesykepleier eller med ROS, f.eks. på vår anonyme chat. Videre skal jeg forsøke å si litt mer om det du spør om.

 

Du skriver at du føler deg 10 ganger større etter du har spist. Det er ikke uvanlig å føle få en følelse av at magen blir litt større etter å ha spist. Dette er helt naturlig, da magen fylles opp av mat og væske. Og fordøyelsen kan også medføre at man får litt ekstra luft i magen som kan gjøre den litt oppblåst. Det er helt normalt å bli litt oppblåst. Mange som har et litt vanskelig forhold til kropp og mat, kan oppleve det ekstra utfordrende å kjenne seg oppblåst, og kan fortelle om umiddelbare tanker om å ha blitt mye større over bare noen time, og en følelse av å være for stor. Det kan være veldig ubehagelig å oppleve det slik. Men det stemmer ikke at man blir plutselig mye større på et måltid, eller på en dag. Slik at disse tankene er ikke sanne, og opplevelsen av å være mye større stemmer ikke. For noen kan det hjelpe å øve seg på å minne seg selv på at ikke alle tanker er sanne, og jobbe med å flytte fokuset bort fra disse tankene til over på noe annet. Og igjen, dersom slike tanker tar veldig stor plass, så snakk med noen. Da kan det være viktig å utforske bakgrunn for at man har disse tankene. Det finnes god hjelp dersom dette har blitt vanskelig. Dersom du opplever å være veldig ubehagelig oppblåst eller andre endringer i fordøyelsen er det viktig å ta kontakt med legen din.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.