Spørsmål & svar

Fått tilbakefall med anoreksi. Vet det ikke er bra å gå ned i vekt, men det er det eneste hodet vil.
Dato: 12.juni 2023

Jente/kvinne, 

20 år

Jeg har fått tilbakefall med anoreksi, og vet det egentlig ikke er bra å gå ned i vekt men det er det eneste hodet mitt vil. Men etter jeg gikk ned noe så har vekta mi stått bom stille uansett hva jeg gjør? Hvorfor gjør den det, og er det normalt at den gjør det en periode?:(( kjenner det gjør anoreksien veldig mye vanskeligere

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så fint at du søker råd når du kjenner at dette er vanskelig for deg. Du skriver at du vet at det ikke er bra for deg å gå ned i vekt, men at tankene blir for vanskelig å kjempe i mot. Nå høres det ut som at du har gått ned i vekt, men at per nå har vekten stått på det samme en periode. Og lurer på om det er normalt.

 

Du skriver at vekten har stått stille uansett hva du gjør. For meg høres det ut som at kroppen din ikke har mye å gå på lengre. Når man over tid spiser for lite vil kroppen etterhvert tilpasse seg det den får for å spare på energien og næringen, og derfor kan vekten stå stille, selv om kroppen får for lite energi. Dette bør du ta på alvor og få hjelp til. Det kan være alvorlig å fortsette å ikke gi kroppen tilstrekkelig næring videre, da kroppen vil etterhvert begynne å tære på muskler og organer. Jeg vil på det sterkeste råde deg til å snakke med noen. Det finnes god hjelp. Kan du snakke med en behandler eller fastlegen din? Eller noen andre du er trygg på?

 

Du skriver at det at det at vekta står stille gjør anoreksien veldig mye vanskeligere. Jeg forstår at de spiseforstyrrede tankene kan være både slitsom og vanskelig å ha og stå i mot. Men lav vekt og lite mat vil være med å opprettholde og evt. også øke vanskelige tanker og følelser omkring mat. Spiseforstyrrelsen vil altså kunne bli sterkere når du spiser for lite. Selv om det kanskje oppleves som at det roer ned tankene. Mitt sterkeste råd til deg her er at du ikke må stå alene om disse vanskelige tankene du står i nå. Snakk med noen, og søk hjelp <3 Du skal ikke måtte være alene om å ha det slik.

 

Jeg får også lyst å si noe om dette med tilbakefall. For mange kan tilbakesteg være en naturlig del av tilfriskning fra spiseforstyrrelse. Det kan være utrolig vondt og vanskelig å merke at alt man har jobbet for plutselig snur. Det kan være ulike ting som fører til tilbakesteg/tilbakefall, det kan være store endringer i livet, vanskelige perioder, endring i rutiner, osv. Og gamle spiseforstyrrede mestringsstrategier er kanskje fortsatt "lettere" tilgjengelig å gå inn i igjen for å håndtere det vanskelige. Og man trenger hjelp til finne nye strategier. Jeg vet ikke om du tidligere har fått hjelp med spiseforstyrrelsen, men vit at alt du har jobbet for tidligere er fortsatt med deg. Du sitter med en ryggsekk du har med deg uansett, som vil styrke deg også i tilbakesteg. Selv om det ikke alltid oppleves slik.

 

Håper svaret her kan støtte deg til å få det bedre.

 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.