Spørsmål & svar

Er det sant at kroppen alltid vil tilbake til sin høyeste vekt?
Dato: 16.oktober 2023

Jente/kvinne, 

25 år

Er det sant at kroppen alltid vil tilbake til sin høyeste vekt? Er i behandling for spiseforstyrrelser nå og dette gjør at jeg frykter at jeg skal rase opp i vekt, da jeg har vært overvektig tidligere.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

så fint at du søker råd om dette når dette er noe du tenker mye på, og skaper bekymring hos deg. Og så fint at du får behandling og hjelp for spiseforstyrrelsen. Du skriver at du er redd for at du nå i behandling skal rase opp i vekt. Og lurer på om det stemmer at kroppen alltid vil tilbake til sin høyeste vekt. Jeg skal forsøke å svare deg litt på dette.

 

Et viktig mål i behandling av spiseforstyrrelser vil være å stabilisere vekttap, samt å jobbe med forholdet til mat og vekt og de spiseforstyrrede tankene. Mange mennesker med en spiseforstyrrelse har en intens frykt for å legge på seg og/eller bli overvektig, selv om de er langt fra overvektige. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men kanskje du kan spørre deg selv om de tankene rundt dette - er tanker og frykt som kommer fra spiseforstyrrelse, eller fra deg. Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med behandlere om dette. Å få informasjon om hva behandlingen vil fokusere på, og å si høyt hva du bekymrer deg for kan i seg selv være til hjelp. Rett gjerne mer fokus på flere andre ting enn kun vekt i behandling. Hvilke andre ting ønsker du å oppnå i behandling? Hvilke fordeler er det med å bli frisk fra spiseforstyrrelsen?

 

Jeg vet ikke om jeg har et veldig godt svar på det du spør om. At kroppen prøver å komme tilbake til høyeste vekt, tror jeg er mest en teori. Jeg er dessverre ikke oppdatert på hvorvidt det er vitenskapelig hold i dette. Det at noen mennesker går opp igjen til sin høyeste vekt, handler om svært mange faktorer. Mange med større kropper, erfarer at det å holde på eventuelle vekttap er utfordrende. Og per i dag, så vet vi at dette er et komplekst området, og med mange forklaringer og teorier for hvorfor dette er vanskelig. Både gener, miljø og medisinske årsaker spiller en stor rolle. For noen kan det handle om en spiseproblematikk i bunn, som bidrar til en del overspising. Det å nå jobbe mot å få et friskt og godt forhold til mat og kropp, vil gjøre deg i god stand til å opprettholde en stabil vekt, og ikke minst vil det være mulig for deg at du også forholder deg til vekten annerledes.

 

Håper dette kan være nyttig for deg i videre prosess mot at du skal få det bedre.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.