Spørsmål & svar

Det trigger meg at noen legger ut bilder/videoer av at de er syk med SF og innlagt. Hvorfor vil de eksponere seg slik?
Dato: 21.september 2023

Jente/kvinne, 

23 år

Hei. Jeg har en alvorlig SF, men er jeg rar som misliker sterkt de som legger ut bilder/videoer av seg selv av at de er dårlige og innlagte etc. altså jeg har venninner som sliter med SF å de legger ut bilder av seg selv på feks psykiatri eller en TikTok av seg selv med mange bilder av hvor de vet de ser veldig syke ut. Er det normalt å føle på at de gjør det kun for oppmerksomhet? (Altså ikke at de har fremprovosert en SF bare for å få oppmerksomhet) men med en gang de får tilbake fall så er det rett på sånn videoer/bilder av seg selv. De får jo veldig mye kommenterer på «du er sterk» «heia» men jeg som selv sliter med grad 3, kunne aldri gjort noe sånt- jeg går i store klær, poster ikke noe på sosiale medier for jeg vil ikke at folk skal se meg og jeg vil ikke ha oppmerksomhet for det. Jeg vet at en del gjør det for å føle seg sett men, jeg bare blir så sur og irritert med alle de kommentaren de får. Er det normalt å ha en SF som jeg å tenke sånn? Sikkert urelevant sak å skrive til dere om, men føler at det kan være veldig triggende for folk rundt (meg selv inkl) men jeg bare skjønner ikke hvorfor de vil eksponere seg på den måten? Vet dere evt hvorfor eller hva tror dere?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så fint at du ville dele disse tankene og det du undrer deg over med oss. Det du beskriver her tror jeg er veldig normalt, og aktuelt for mange som sliter med spiseforstyrrelser og/eller andre utfordringer man står i. Er du selv i behandling? Jeg vil aller først råde deg til å snakke om det du forteller her med noen nær deg. Gjerne en behandler, evt. en venn eller familie. Det kan være fint å både få snakket om det, få råd om hva du kan gjøre fra noen som kjenner deg, og kanskje også hjelp til å sortere litt. Jeg ønsker gjerne å dele noen tanker rundt det du skriver og lurer på.

 

Det er veldig forståelig at du kjenner på en reaksjon mot å dele slike innlegg. Og spesielt med det du beskriver, at du selv strever med spiseforstyrrelse, og er selv bevisst på hva du deler. Så bra at du selv har en bevissthet rundt dette. Jeg vet ikke hva som er motivasjonen for å dele slike ting, men det handler nok for mange om et sterkt behov og en lengsel etter å føle seg sett og anerkjent. Du skriver at du blir irritert og sur når du leser kommentarene, noe som er helt vanlige følelser å kunne kjenne på uavhengig om man selv har en spiseforstyrrelse eller ikke. Det er veldig fint at du legger merke til disse følelsene hos deg, og anerkjenner de. Du lurer på hvorfor de vil eksponere seg på denne måten. Det er ikke sikkert at den kritiske tenkningen er like tilgjengelig. Når man er alvorlig underernært, så kan dette påvirke mange ting, blant annet endret tankesett.

 

Det er veldig forståelig at dette kan oppleves triggende. Kanskje du kan være litt nysgjerrig på hva det er som setter i gang alle disse følelsene du beskriver? Alle følelser er normale, og det er ikke alltid vi klarer helt å forstå hva følelsene våre prøver å fortelle oss. Men det å være litt nysgjerrig på dem er en fin måte å møte dem på. Det vil også gi deg en mulighet til å kunne rette fokus mot hva du kanskje trenger.

 

For en som er syk selv eller i risiko for å få spiseforstyrrelse, så er det ganske uheldig å følge andre personer som er syk med spiseforstyrrelse, og som legger ut slike innlegg som du beskriver. Mange kan oppleve at det foregår en ubevisst eller bevisst konkurranse i eget hode om hvem som er mest syk eller får til sykdommen best. Som videre kan ha en uheldig påvirkning på egen tilfriskning. Det vil derfor være viktig å ha en opprydning på hvem man følger og omgir seg med. For mange kan det være lurt og viktig å sortere litt i de innleggene som kommer opp, eller de personene man følger. Det går både an å blokke personer uten at de får det med seg, og velge å skjule innlegg/historie fra personer man følger. Følg personer/sider som får deg til å føle deg vel og som gir deg motivasjon til å få det bedre. For noen kan det til og med være lurt å ta helt pause, eller vertfall begrense bruken av sosiale medier.

 

Håper dette kan være til hjelp.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.