Spørsmål & svar

Spørsmål: 8.oktober 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei! Kan man ha anoreksi selv om man er normalvektig? Og går folk med spise forstyrrelse veldig kjapt ned i vekt eller er det gradvis?

ROS svarer

Hei, og takk for at du stiller disse spørsmålene her.

 

Du lurer på om det er mulig å ha anoreksi om man er normalvektig og om folk som har en spiseforstyrrelse går veldig kjapt ned i vekt eller om det gjøres gradvis. Håper noe av det jeg skriver her kan gi deg litt mer svar på det du lurer på.

 

Når det kommer til spiseforstyrrelser så er det veldig mange individuelle forskjeller. Det finnes mange ulike diagnoser eller former for spiseforstyrrelser. Anoreksi kjennetegnes gjerne av lav vekt, en redsel for å gå opp i vekt og et ønske om å redusere vekt ved å trene for mye og spise lite. Anoreksi er kanskje den formen for spiseforstyrrelse som flest har hørt om, men det er også den som er minst vanlig å ha. En spiseforstyrrelse handler heller ikke om vekten, det handler mer om hvordan du har det inni deg og hva du gjør. Når tanker om mat, kropp og vekt tar så mye plass i livet ditt at det styrer handlingene dine og påvirker deg negativt, så er det viktig å fortelle til noen om hvordan en har det.

 

En spiseforstyrrelse kan vise seg ulikt fra person til person og de aller færreste med en spiseforstyrrelse er undervektige. Vekten har ingenting å si for hvordan en person har det inni seg, og en kan ha problematiske tanker knyttet til mat, kropp og vekt selv om en er normalvektig.

 

Dersom du kjenner at du tenker mye på mat, kropp og vekt så vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette. En skal ikke trenge å gå med slike tanker alene, og det er mulig å få hjelp til å få det bedre. Gjerne snakk med en voksen person som du stoler på, kanskje en forelder, lærer eller helsesykepleier på skolen der du går. Det er også mulig å ta kontakt med fastlegen din, slik at du kan få litt hjelp på veien videre. Vi i ROS tilbyr også individuelle samtaler ved sentrene våre og digitalt der du får snakket med samme rådgiver over tid.

 

Dersom det er noe mer du lurer på eller bare ønsker å snakke er det også mulig å ta kontakt med oss på vår anonyme chat, eller ringe til oss på vår rådgivningstelefon.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.