Spørsmål & svar

Hvordan snakke om mat og kosthold i skolen?
Dato: 3.oktober 2023

Jente/kvinne, 

37 år

Er det okei å snakke med elever om at det er et høyt sukkerinnhold i matvarer som nugatti, syltetøy eller brunost i skolesammenheng?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du søker råd om dette. Jeg tror mange kan kjenne seg usikker rundt hvordan snakke om mat og kosthold til barn og unge. Jeg synes det er vanskelig å helt vite hvordan jeg best kan svare på det du spør om, da jeg gjerne skulle visst mer om hvilken aldersgruppe det er, hvilke setting, og hva mer som blir snakket om. Men jeg har uansett mange tanker rundt temaet hvordan snakke om mat og kosthold til barn og unge som jeg ønsker å dele.

 

Først vil jeg undre meg litt over hva man ønsker å oppnå ved å snakke om at disse matvarene inneholder mye sukker. Jeg kan tenke meg at det kommer fra et godt sted, hvor man gjerne ønsker å gi de god kunnskap om hva som er bra for dem. Som forelder, lærer eller annen rollemodell, så ønsker vi å lære barn til å ta gode valg for seg selv, slik at de kan leve godt og ha god helse. Og det samme gjelder da også mat, vi ønsker gjerne å lære dem til å ta gode helsefremmende valg også når det kommer til maten. Og det tenker jeg er veldig fint å kunne bidra med, men..

 

I samfunnet generelt i dag er det mye fokus på sunn og usunn mat, sunn vekt og usunn vekt. Det florerer av råd, holdninger og idealer. Jeg tror at det er viktig at gode rollemodeller også kan ta på seg rollen i å trygge, heller enn å skremme. Og spesielt når det gjelder mat. Jeg mener ikke at det å fortelle om sukker og at noen matvarer inneholder mer sukker er en måte å skremme barn på. Men ettersom det allerede eksisterer så mye fokus rundt dette som nevnt over, så kan det bli en måte å kategorisere noe mat som farlig/usunt. Og det å kategorisere mat i ja og nei mat, sunt og usunt er nettopp det jeg tenker kan bli uheldig. Barn tar ofte ting bokstavelig og dermed kan usunt og farlig skape mer frykt enn det som er hensiktsmessig. Mitt råd når det kommer til å snakke om mat er følgende:

  • Unngå å dele inn mat i kategorier som kan tolkes som ja og nei mat, sunt og usunt.
  • Mat er mye mer enn næringsstoffer. Det er kultur, det er sosialt, det er tradisjoner og det er nytelse. Snakk gjerne mer om dette.
  • Snakk gjerne om mat som byggeklosser og evt. hvordan noen matvaregrupper er ekstra bra for oss.
  • Rett mest fokus mot de matvarene som gir god og viktig næring/byggeklosser. Altså mer 'hva ønsker vi å ha mer av, heller enn mindre av'.
  • Ta utgangspunkt i kostholdsrådene, og at alt handler om balanse.
  • Ufarliggjør maten. Matvarer som inneholder en del sukker er ikke farlig.
    • En del av disse matvarene, slik som f.eks. brunost, hører til et sunt og balansert kosthold, da det bidrar med viktige næringsstoffer som jod og kalsium. Og ikke minst det smaker godt.
    • Mens noen matvarer bidrar kanskje mest med energi, og inneholder færre andre viktige næringsstoffer. Man kan gjerne snakke om det. At disse matvarene spiser vi mest fordi det gir nytelse, og det gir oss rask energi. Det trenger vi også noen ganger. Vi kan gjerne omtale det som kosemat, og det hører også med et sunt og balansert kosthold. Dersom vi spiser veldig mye av dette, så går vi glipp av mange andre viktige næringsstoffer, og derfor er det lurt å ha aller mest av det som fyller på med de ekstra gode byggeklossene.

 

Håper dette var nyttig for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog.

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.