Jente/kvinne,
Er det okei å snakke med elever om at det er et høyt sukkerinnhold i matvarer som nugatti, syltetøy eller brunost i skolesammenheng?
ROS svarer
Hei, takk for at du tar kontakt.
Så fint at du søker råd om dette. Jeg tror mange kan kjenne seg usikker rundt hvordan snakke om mat og kosthold til barn og unge. Jeg synes det er vanskelig å helt vite hvordan jeg best kan svare på det du spør om, da jeg gjerne skulle visst mer om hvilken aldersgruppe det er, hvilke setting, og hva mer som blir snakket om. Men jeg har uansett mange tanker rundt temaet hvordan snakke om mat og kosthold til barn og unge som jeg ønsker å dele.
Først vil jeg undre meg litt over hva man ønsker å oppnå ved å snakke om at disse matvarene inneholder mye sukker. Jeg kan tenke meg at det kommer fra et godt sted, hvor man gjerne ønsker å gi de god kunnskap om hva som er bra for dem. Som forelder, lærer eller annen rollemodell, så ønsker vi å lære barn til å ta gode valg for seg selv, slik at de kan leve godt og ha god helse. Og det samme gjelder da også mat, vi ønsker gjerne å lære dem til å ta gode helsefremmende valg også når det kommer til maten. Og det tenker jeg er veldig fint å kunne bidra med, men..
I samfunnet generelt i dag er det mye fokus på sunn og usunn mat, sunn vekt og usunn vekt. Det florerer av råd, holdninger og idealer. Jeg tror at det er viktig at gode rollemodeller også kan ta på seg rollen i å trygge, heller enn å skremme. Og spesielt når det gjelder mat. Jeg mener ikke at det å fortelle om sukker og at noen matvarer inneholder mer sukker er en måte å skremme barn på. Men ettersom det allerede eksisterer så mye fokus rundt dette som nevnt over, så kan det bli en måte å kategorisere noe mat som farlig/usunt. Og det å kategorisere mat i ja og nei mat, sunt og usunt er nettopp det jeg tenker kan bli uheldig. Barn tar ofte ting bokstavelig og dermed kan usunt og farlig skape mer frykt enn det som er hensiktsmessig. Mitt råd når det kommer til å snakke om mat er følgende:
Håper dette var nyttig for deg.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Ta undersøkelsen
Tusen takk for din hjelp!
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.