Spørsmål & svar

Jeg har jobbet meg ut av spiseforstyrrelsen, men har fortsatt å bruke avføringstabletter 1-2 ganger i uka. Jeg ønsker å slutte med dette. Har dere noe erfaring med dette?
Dato: 16.juni 2023

Jente/kvinne, 

39 år
Hei Jeg misbrukte avføringstabletter over flere år for rundt 15 år siden. Jeg jobbet meg ut av spiseforstyrrelsen, men har fortsatt å bruke avføringstabletter 1-2 ganger i uka for å komme meg på toalettet, fordi det ellers stopper helt opp. Jeg har forsøkt å slutte flere ganger, men med kraftig forstoppelse og magevondt som resultat. Jeg har derfor tatt opp bruken igjen etter hvert mislykkede forsøk på å slutte. Jeg har også forsøkt lactulose, visiblin og movicol, noe som bare gir magevondt og oppblåsthet. Jeg er redd at jeg har ødelagt tarmene mine, og ønsker å slutte med disse tablettene. Har dere erfaring med dette?

ROS svarer

Hei, Og takk for at du tar kontakt. Så fint å lese at du har jobbet deg ut av spiseforstyrrelsen. Det er for mange en lang prosess. Jeg forstår at dette med bruk av avføringstabletter fortsatt kjennes som et vanskelig tema, og at du nå ønsker å slutte med dette. Jeg ønsker å dele noen tanker rundt dette, og si litt om hva man kan gjøre i en slik situasjon. Det første jeg tenker kan være fint å avklare, er forskjell på misbruk og bruk av slike medikamenter. Det å bruke dette som et ledd i en spiseforstyrrelse, er noe annet enn å bruke dette som et middel mot problemer med forstoppelse. Det handler i stor grad om formålet, og hyppighet av bruken. Og selv om man kanskje kan assosiere denne bruken med spiseforstyrrelsen, så kan det være fint å skille litt på begrepet bruk og misbruk. Det høres ut som at du bekymrer deg for om denne bruken over lang tid kan ha skadet tarmene dine. Her vil jeg råde deg til å ta kontakt med fastlegen din, og få en undersøkelse på dette. Jeg får et inntrykk av at du ikke har vært i dialog med legen din, når du selv har forsøkt å vende deg av bruken tidligere. Mange kan grue seg til å ta opp enkelte ting hos fastlegen, nettopp fordi det kan være en del skam knyttet noen problemstillinger. Er det slik for deg? Er det lettere å gå til legen og forklare bruken av disse midlene, og avgrense denne bruken til mageproblemene du har, uten å trekke inn tidligere erfaring med spiseforstyrrelse?  Det å være åpen kan i mange tilfeller være positivt, men om du selv opplever at spiseforstyrrelsen er et tilbakelagt kapittel, kan det være fint å skille dette fra situasjonen. Men om det kan være til hjelp, og du selv opplever deg trygg til å åpne deg om dette, kan det også være fint. Her kjenner man nok selv etter hva som vil være hensiktsmessig. Du spør om vi har noen erfaringer med dette hos oss. Det er ikke uvanlig å få utfordringer med fordøyelsen, i forbindelse med en spiseforstyrrelse. Men hva som er til hjelp for den enkelte, vil nok variere ettersom det ofte er store individuelle forskjeller her. Men det å oppsøke mer hjelp for slike plager, er absolutt å anbefale. Ønsker du å prate mer med oss rundt dette, kan du ta kontakt med oss her. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.