Spørsmål & svar

Jeg har atypisk anoreksi. Hvis jeg begynner i behandling, vil de da få meg til å gå opp i vekt?
Spørsmål: 23.august 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Hei, jeg har vurdert å starte i behandling for å bli bedre, jeg er diagnostisert med atypisk anoreksi. Men hvis jeg begynner i behandling, vil de da få meg til å gå opp i vekt? For hvis de gjør det, kan jeg bli overvektig igjen og det skremmer meg veldig, og det er den eneste grunnen til at jeg faktisk er usikker på det...

ROS svarer

Hei, takk for at du kontakter oss.

 

Så fint å høre at du vurderer behandling og ønsker å bli bedre. Dette gir meg inntrykk av at du kjenner på håp om at dette kan bli bedre for deg. Det håpet vil være viktig og fordelaktig for deg i den videre prosessen. Jeg er usikker på om jeg kan svare på spørsmålet ditt, siden det er individuelt hva behandlingen vil fokusere på, og jeg er heller ikke i behandling. Men jeg skal gjøre mitt beste for å si noe om det.

 

Behandlingsalternativene vil variere avhengig av den enkeltes behov. Et viktig mål i behandling av spiseforstyrrelser vil være å stabilisere vekttap, samt å jobbe med forholdet til mat og vekt. Å få bukt med forstyrrede spisemønstre, som strenge regler for spising, overspising og/eller kompenserende atferd er også viktig. For at dette skal være mulig kan det også være viktig å finne ut hvorfor du gjør som du gjør i utgangspunktet. For mange mennesker vil det også være viktig å behandle psykologiske problemer som lav selvfølelse og forstyrrende tankemønstre.

 

Mange mennesker med en spiseforstyrrelse har en intens frykt for å gå opp i vekt eller bli overvektig, selv om de er langt fra overvektige. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men kanskje du kan spørre deg selv om de tankene rundt dette - er tanker og frykt som kommer fra spiseforstyrrelse, eller fra deg. Jeg vil også oppfordre deg til å snakke med behandlere om dette. Å få informasjon om hva behandlingen vil fokusere på, og å si høyt hva du bekymrer deg for kan være til stor hjelp. Kanskje også din fastlege kan være behjelpelig med å gi noen svar for deg. Fastlegen din vil også være den som hjelper deg med å henvise til behandling, og er derfor viktig å snakke med om dette.

 

Jeg håper svaret mitt kan være nyttig for deg. Takk igjen for at du tok kontakt. Du er velkommen til å benytte deg av vår anonyme chatt hvis du trenger å snakke mer om disse bekymringene du har når det kommer til behandling.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.