Spørsmål & svar

Sliter med ptsd, kvalme og oppkast. Kan jeg ha utviklet en spiseforstyrrelse?
Dato: 20.juni 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hei, jeg sliter ekstremt mye med ptsd i en periode nå og får nesten ikke i meg mat fordi jeg er kvalm og kaster opp det jeg spiser. Nå har jeg kastet opp 3 dager på rad men klarer fortsatt å få i meg noe mat som ikke kommer opp igjen. Er redd for at dette kan utvikles til spiseforstyrrelse om det allerede ikke har blitt det. Har hatt omtrent 3 perioder så langt i år hvor jeg hat kastet opp måltider hver dag i en ukes tid eller mer. Jeg sliter ikke med vekt eller selvbilde når det kommer til vekt og heller ikke det med overspising. Men kan jeg allikevel ha utviklet en spiseforstyrrelse? Og har du/dere noen tips? Jeg venter nå på hjelpe med det psykiske men ventetiden er dessverre lang.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

Så bra at du søker råd når du har det slik. Det høres ikke greit ut å ha det slik du beskriver. Det kan være fryktelig ubehagelig og slitsomt å være kvalm og kaste opp det man spiser. Jeg kan tenke meg at det også er ekstremt tungt å kjenne at ptsd’en tar mye fokus og energi nå, og stå i det uten noe apparat rundt deg. Så bra du har søkt hjelp for dette. Det er leit å høre at du må vente så lenge.

 

Du uttrykker en bekymring for at dette kan ha utviklet seg til en spiseforstyrrelse, og lurer på om dette kan være tilfelle. Jeg legger ved et tidligere spørsmål og svar «Hvordan vet jeg om jeg har en spiseforstyrrelse» , som kanskje kan gi deg noen svar.

 

 

Basert på det du skriver, så får jeg inntrykk av at du selv knytter kvalmen og oppkast opp til ptsd’en. For meg høres det ut som at dette kommer spontant og ukontrollert, og at det ikke er en del av en tvangsmessig handling for å kompensere for følelsen av å ha spist «for mye» eller "feil". Men jeg vet ikke om dette stemmer for deg. For meg høres det også ut som at du ønsker å beholde maten, og jobber for å finne matvarer som du i større grad klarer å beholde. Det er veldig bra. Det er også fint å høre at du ikke sliter med vekt eller ditt forhold til vekt. Dette vil nok virke forebyggende for å kunne utvikle en spiseforstyrrelse. Når det er sagt, så kan vekttap og lavt matinntak i seg selv være en risiko for å utvikle et problematisk forhold til mat og vekt, så det er bra at du tar din bekymring på alvor og er tidlig ute med å oppsøke råd og hjelp.

 

 

Det er mange som kan slite med matinntaket uten at det er en spiseforstyrrelse. Uavhengig av hva som er grunnen til at du kaster opp, så høres dette vanskelig ut, og jeg vil uansett oppfordre deg til å ta kontakt med legen din og fortelle om dette, og evt. videre til behandlere. Selv om du sitter og venter på behandling, så har legen din et hovedansvar for å kunne følge deg opp. Her bør du få hjelp til å finne ut mer om hva kvalmen og oppkast skyldes eller er knyttet opp til, kontrollere blodprøveverdier, og få råd om hvordan du kan få i deg nok mat og væske.

 

 

Håper svaret her kan være til hjelp for deg.

 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.