Spørsmål & svar

overspising og overgrep
Dato: 28.august 2023

Jente/kvinne, 

25 år

Hei. Jeg har slitt lenge med mat og kropp . Er ikke overvektig, men overspiser 2-3x i uka. Spiser så mye at jeg har kjempevondt i magen både den dagen, og gjerne 1-2 dager etterpå. Har lært at det er lurt å ikke straffe seg selv med å være restriktiv, så pleier å spise jevnt og trutt i dagene etterpå. Jeg lurer på om jeg har litt et kontrollbehov for å vite hva jeg har fått i meg, og at det behovet også er på andre steder i livet. Jeg har opplevd overgrep, men klarer liksom ikke helt å erkjenne det. Har ikke hatt noe partner etterpå, litt fordi jeg sikkert har dette kontrollbehovet? Synst det er vanskelig å slippe noen inn på meg. Har også følt litt på at en eventuell partner skal reagere negativt om jeg forteller om det, og blir skremt vekk eller lignende. Eller at det skal ødelegge for f.eks sexlivet. Hva kan jeg gjøre for å jobbe med dette? Både når det kommer til mat og intimitet. Har prøvd psykolog og det funket dårlig, ønsker å jobbe med meg selv på egenhånd.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så vondt å lese om det du har vært igjennom. Jeg får lyst å si at jeg håper du har fått god hjelp i etterkant, men får egentlig inntrykk av at du ikke opplevede hjelpen du fikk som nyttig. For mange som har opplevd overgrep kan de vanskelig følelsene rundt dette forplante seg til et vanskelig forhold til egen kropp, intimitet og mat. Jeg vet ikke om det har denne sammenhengen hos deg, men det høres uansett ut som at dette er vanskelig for deg. Du lurer på hva du kan gjøre for å jobbe med dette.

 

Jeg ønsker først og fremst å oppfordre deg til å faktisk snakke mer om dette med noen. Det du gikk igjennom er helt fryktelig, og noe ingen skal måtte oppleve, og du fortjener virkelig å få hjelp til å få bearbeidet dette på best mulig måte. Du skriver at du ønsker å jobbe med deg selv på egenhånd, men de aller fleste trenger hjelp for å jobbe med traumer og et vanskelig forhold til mat og kropp. For mange kan det ta litt tid å finne den "riktige" hjelpen for seg. Det kan handle om kjemi med hjelper, timing eller hvor vidt man er klar for å ta imot hjelp, kunnskap hos hjelper, med mer. Kan det være at det var noe av dette som var gjeldende sist du fikk hjelp? Hvordan vil det være for deg å ta dette opp med legen din? Legen kan være en støtte på veien, og kan hjelpe deg til å vurdere hva som kan være riktig hjelp videre ut i fra hva som tilbys der du bor. Jeg vil også tipse om Dixi ressurssenter som er et lavterskeltilbud for deg som er utsatt for et overgrep. Kanskje dette kan være et sted å starte?

 

Når det kommer til å jobbe med ditt forhold til mat, så høres det ut som at du har allerede startet å fokusere på noe veldig viktig. Altså å ikke være for streng, og passe på å spise nok. Videre tror jeg det vil være viktig å utforske hva som er opprettholdende og/eller triggende for overspisingen. Jeg tror ikke dette er så enkelt å gjøre helt på egenhånd. Jeg får en tanke om at det kan være også veldig ensomt å skulle jobbe med noe så krevende helt på egenhånd. Du er også velkommen til å benytte deg av ROS sitt rådgivningstilbud gjennom individuelle samtaler. Jeg tror det kan være lettere å få råd om hvordan jobbe med dette i samtaler med samme rådgiver over tid, enten fysisk ved våre sentre, eller digitalt. Vi er ikke behandling, men kan tilby støtte, kunnskap om spiseforstyrrelse, og råd til hvordan man kan jobbe med det. Altså mer hjelp til selvhjelp.

 

Håper svaret mitt her kan være til hjelp for deg på veien.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.