Spørsmål & svar

Hva er nok mat for en 17-åring?
Dato: 15.august 2023

Jente/kvinne, 

17 år

Hva er nok mat for en 17 åring. Har ett veldig ødelagt forhold til mat og porsjoner, og lurer på hva som er en normal porsjon og hva en 17 åring skal ha inn i løpet av en dag:)

ROS svarer

Hei,

 

så fint du spør om dette når du kjenner deg usikker. Du skriver at du har et ødelagt forhold til mat og porsjoner, men lurer på hva som er nok mat. Jeg får en tanke om at dette med mat har vært vanskelig en stund, men at du kanskje nå ønsker å få det bedre med dette. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med noen om dette. Noen du er trygg på. Dersom du kjenner på mye usikkerhet rundt mat og hva som er nok, vil det være viktig at du får hjelp til å trygges med dette. Dette kan være helsesykepleier, legen din eller en annen behandler som kan litt om spiseproblematikk. Vit at det er mulig å få et bedre forhold til maten, selv om det har vært vanskelig lenge. Men de aller fleste trenger hjelp.

 

Det er ikke så enkelt å gi et nøyaktig svar på hva en 17 åring trenger i løpet av en dag, da dette er svært individuelt. Dette avhenger av kjønn, alder, høyde, vekt, kroppsbygning og muskelmasse, fysisk aktivitet og gener. Barn og ungdom i vekst trenger ofte mer energi enn eldre og voksne. Er du en del aktiv, så vil du også trenge mer mat. Vi anbefaler gjerne å ha fokus på at det ikke går mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid, f.eks. å spise 4 hovedmåltider, og evt. 1-2 mellommåltider. Forsøke å spise deg mett til hovedmåltidene. Husk også at du som ungdom er i vekst, og vil derfor gjerne trenge mer enn mange av de voksne. Dersom du er usikker kan det som nevnt være lurt å forhøre seg med lege eller helsesykepleier på skolen/helsestasjonen for ungdom. Rådene bør tilpasses dine behov for energi, og andre spesielle forhold.

 

Håper svaret mitt her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.