Spørsmål & svar

Mor går ned i vekt, hva skal jeg gjøre?
Dato: 28.juli 2023

Jente/kvinne, 

47 år

Hei Jeg skriver i forhold til min mor på 67 år. Hun har egentlig sålænge jeg kan huske vart opptatt av vekt. Hun har vart mye syk bla kreft å vart igjennom mye. Er også enke. Hun har sakte men sikkert over åren gått ned i vekt. Men nå er det ille, hun er ca 1.55cm å veier muligens 40 kilo. Hun ser ut som et skjelett med hengende hud å stort hode.. til tider så prater hun hele tiden om hvor tynn hun er å det er ikke er morsomt. Men det tror jeg ikke på. Hun har aldri hatt ei heller har problem med å si ting som, jeg har lyst å ta med deg til den å den butikken så kan vi kjøpe noe pent til deg, den har for store personer….Når legen sa hun måtte burde begynne med næringsdrykk så såg jeg hun kjøpt noen få…dette var muligens i jan/feb. Hun har ikke lagt på seg noe som helst, å sier hun drikker det, men det tror jeg ikke på det heller. Hva skall jeg gjøre? Jeg har ju lyst å ha mammaen min kvar i mange år til.

ROS svarer

Hei,

Så fint at du skriver her. Det høres ut som at du er bekymret for moren din og lurer på hva du kan gjøre for å hjelpe henne. Det du beskriver at du ser hos moren din høres ikke lett ut for deg.

 

Først og fremst vil jeg råde deg til å snakke med moren din og fortelle om hva det er som gjør at du er bekymret for henne. Dette kan for noen være vanskelig og ubehagelig og vi i ROS har derfor satt opp noen punkter som kan være fine å se igjennom og støtte seg til i en såkalt bekymringssamtale. Jeg vil oppsummere noen av punktene kort her, men dersom du ønsker så kan du lese mer utfyllende om det her.

  • Ta samtalen når du er i en rolig sinnstilstand. Dette kan også gjøre det lettere å stå i eventuelle reaksjoner som kan oppstå.
  • Ta samtalen et sted med fred og ro, og hvor man ikke blir avbrutt eller forstyrret. Det kan også være fint å sette av god tid.
  • Vær tydelig på hvorfor du er bekymret. Vær ærlig.
  • Legg vekt på hva du har OBSERVERT og hvordan vedkommende har det. Ofte vil det være flere ting vi har lagt merke til enn endringer knyttet til mat, vekt og lignende. Har humøret endret seg? Har det sosiale endret seg. Ofte vil man kunne legge merke til at vedkommende på en eller annen måte ikke har det så bra. Kanskje man er trist, stresset, sinna, nedstemt, tilbaketrukken? Legg vekt på disse tingene fremfor å kommentere vekt og mat.
  • Vær ydmyk og åpen. Dersom du blir avvist, så ikke bli anklagende, men fortell at du er her om vedkommende ønsker å prate, og gjerne at du er bekymret – noe som gjør at du ønsker å føle dette opp videre.
  • Vær forberedt på å bli avvist. Noen trenger tid til å finne ut av om det, og det er dessverre lite som pårørende konkret kan gjøre for å fremskynde prosessen.
  • Oppfordre til å oppsøke hjelp. Fortell vedkommende at man ikke trenger å ha det slik, og at det finnes god hjelp å få.

 

Vil også poengtere at det å være der for andre kan være krevende, og det er derfor viktig at du tar godt vare på deg selv også. Det du kan gjøre er å vise at du er ser henne og bryr deg om henne, men til syvende og sist så er det moren din selv som må ønske mer hjelp. Om du ønsker og har behov for det er det også mulig å ta kontakt med oss på vår rådgivningstelefon eller chattetjeneste.

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.