Spørsmål & svar

Hvorfor har jeg mistet mensen, men blodprøven er fin??
Dato: 18.september 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hei, jeg her vært hos fastlege og skal mest sannsynlig i behandling. Men jeg føler ikke at min spiseforstyrrelse er så gale. Vi tok blodprøve og den er helt fin, noe som får meg til å føle at jeg har gjort noe feil. Jeg føler jeg ikke er syk nok til at jeg skal bli tatt på alvor eller at de skal tro at dette faktisk er et problem. Hvorfor har jeg mistet mensen, men blodprøven er fin??

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du har vært hos fastlegen din og fortalt om spiseforstyrrelsen. Det er svært viktig å få hjelp tidligst mulig. Tidlig hjelp gir bedre muligheter for å få det helt bra igjen. Veldig mange som har en spiseforstyrrelse kan kjenne mye på usikkerhet både rundt hvorvidt man ønsker å få hjelp og gi slipp på spiseforstyrrelsen, men også usikkerhet rundt hvorvidt det er alvorlig nok. Så lenge dette er noe som tar veldig mye plass i hverdagen, og påvirker livet ditt på en uheldig måte, så er det problematisk nok. Det å miste mensen, er også et nokså tydelig signal om at dette er absolutt noe du skal ta på alvor.

 

Jeg får inntrykk av at du synes det er vanskelig at sykdommen ikke vises på blodprøvene. Jeg tror mange som er syk med spiseforstyrrelse kan kjenne at dersom sykdommen ikke vises utad på en eller annen måte, så er det vanskelig å anerkjenne for seg selv at man trenger hjelp. Vit at slike tanker er normale å ha, men at for de aller fleste som har en spiseforstyrrelse kan man verken se det på dem, eller måle med blodprøver. Mange som har spist for lite over tid, kan til tross for sin underernæring ha helt normale blodprøver. Dette betyr ikke at alt er fint, men at det er mye man ikke kan teste for med blodprøvetaking, og at blodprøvene ikke viser hele bildet. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med legen din om disse tankene. Det å dele slike bekymringer, gir legen din mulighet til å kunne trygge deg i den prosessen du er i.

 

Håper svaret her kan støtte deg på veien mot at du skal få det bedre.

 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.