Spørsmål & svar

Dato: 11.april 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hei, jeg var hos psykologen i dag. Under denne timen lagde vi en matplan sammen for at jeg skal spise mer. Hun mente at det var best for meg. Jeg er enig i det, men jeg er redd for at jeg ikke kommer til å klare å følge den og får et tilbakefall. Har dere noen tips til ting jeg kan gjøre får å unngå det?

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du skriver til oss. Så fint at du spør om mer råd i en slik situasjon. Og selv om du kan være enig i at det vil være best for deg akkurat nå, så kan det likevel kjennes ganske utfordrende. Jeg ønsker gjerne å gi noen råd som kan være til hjelp i tiden fremover.

 

Det første som kan være fint å vite, er at du ikke er alene om å kjenne at dette kan være skremmende. Og når man kjenner på slikt, er det alltid fint å oppsøke mer støtte, slik du gjør her. Det vil jeg også oppmuntre deg til å gjøre, dersom du skulle merke at den nye matplanen blir vanskelig å følge. Her vil jeg oppmuntre deg til å være ærlig med din behandler for hver gang dere møtes, hvordan det går med matplanen. Dersom du opplever støtte hos dine nærmeste, kan det også være lurt å fortelle dem hvordan du opplever dette underveis. Ikke vent, eller bær på det alene.

 

Husk at en behandler vet at dette vil være utfordrende, og vil kunne gi mer spesifikk hjelp og råd underveis, om du klarer å si hvordan dette går. Husk også at tilfriskning alltid vil ha frem- og tilbakesteg om en annen. Her er en artikkel som tar for seg dette: To steg frem, ett tilbake

Og selv om du vil oppleve at noe kan gå litt tilbake, eller at tankene kan bli ekstra vanskelig i en slik prosess, så betyr ikke det at det er noe galt med verken en selv eller planen. Men det er å forvente at en tilfriskning vil innebære noen steg frem, noen tilbake, for så noen steg frem igjen. Når man opplever tilbakesteg, kan man fort bli redd for at det er tilbakefall. Kanskje man heller kan se på et tilbakesteg som et tegn på at man har behov for mer støtte? Ved å være forberedt på dette allerede nå, kan du lage en liten plan på hvem du prater med, i en slik situasjon.

 

Vi som jobber i ROS, vet også at det kan være tungt å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse. Mange av våre rådgivere har selv opplevd dette, og ønsker å være en slik støtte de selv hadde trengt i en slik situasjon. Vår anonyme chat kan være et slikt sted, hvor vi er tilgjengelig både på dagtid og kveldstid. Det å sette ord på det som er vanskelig, er ofte til stor hjelp for mange.

 

Håper dette kan være til hjelp i tiden fremover. Ønsker deg lykke til med den nye matplanen.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.