Spørsmål & svar

Har fått matplan av bup, føler meg større og har gått opp i vekt. Er dette normalt?
Dato: 3.august 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Jeg går til bup i forbindelse med spiseforstyrrelser. I første time fikk jeg en matplan. Etter jeg begynte på den så har jeg lagt på meg mye i vekt og jeg føler jeg har blitt veldig mye større. Er det normalt å føle på det?

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd her.

 

Det er veldig fint at du får hjelp og behandling knyttet til din spiseforstyrrelse. Du skriver at du føler på at du har blitt større etter at du begynte på en matplan og lurer på om det er normalt å kjenne på det.

 

Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver, og slike tanker er ofte knyttet opp mot spiseforstyrrelsen.  Tenker også at det er viktig at du forteller til behandleren din at du kjenner det på denne måten, slik at dere kan jobbe med dette videre. For de fleste som har en spiseforstyrrelse der matinntaket er svært lite, vil det å forholde seg til en matplan slik at en kan få inn faste måltider og nok mat være essensielt for å kunne gå opp i vekt og derfor også behandle spiseforstyrrelsen. For mange så vil en undervekt opprettholde selve spiseforstyrrelsen.

 

Det å øve på å bli bevisst på de negative tankene som kommer opp og forsøke å la de gå eller snu dem, kan også være en fin øvelse. For noen så kan det være fint å forsøke å ikke si noe til seg selv som en ikke vil sagt til sin beste venn eller en annen som står en nær. Når en negativ tanke om deg selv kommer opp så forsøk å observere den og akseptere at den er der, men la den gå videre heller enn å gå inn i den. For noen så kan det også være fint å øve seg på å forsøke å dempe betydningen av kroppen gjennom å styrke betydningen av andre ting i livet. Kanskje det er mulig å tenke over hva du setter pris på hos andre? Handler det om utseende eller handler det om egenskaper og kvaliteter hos den personen? Det å lage en tilsvarende liste over egenskaper som du er fornøyd med ved deg selv, kan være nyttig. Den er det også mulig å ta frem når du kjenner at de negative tankene knyttet til kroppen din dukker opp.

 

Om du kjenner at du trenger å snakke mer om dette, er det mulig å ta kontakt på vår chattetjeneste eller ringe til vår rådgivningstelefon. Håper noe av dette kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.