Spørsmål & svar

Lite matlyst og vanskelig å spise
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

16 år

Eg har slitt mye med mat og kropp før og nå har eg fått en ADHD medisin som eg mister matlysten av og eg får snart ikke gå på den mer fordi eg har mistet så mye vekt men eg føler meg ikke tynn nok og eg vil gå på medisinen sånn at eg går mer ned i vekt men eg får ikke lov. Hva skal eg gjøre det er så vanskelig å spise eg klarer ikke mer.

ROS svarer

Hei,

Så fint at du søker hjelp her. Det du forteller om her høres ikke lett ut for deg

 

Først og fremst vil jeg råde deg til å fortelle noen om hvordan du har det når det kommer til mat og kropp. Har du fortalt noen at du kjenner at det er vanskelig å spise, at du ikke kjenner deg tynn nok og at du ønsker å gå på medisinen for å gå ned i vekt? Jeg tror mange som har et problematisk forhold til mat og kropp kan kjenne seg igjen i de tankene du beskriver at du har. Når en kjenner det sånn så er det viktig å fortelle noen om det, slik at en kan få hjelp til å få det bedre. Det kan være fint å fortelle det til en som en stoler på, som en forelder. Videre vil det være nyttig å fortelle det til noen som har litt mer kunnskap om det, som fastlegen din eller helsesykepleier på skolen din. Vi i ROS tilbyr også individuelle samtaler, dette kan du lese mer om her.  Det er også mulig å ta kontakt med oss på den anonyme chattetjenesten vår, som du finner her.

 

For mange så kan det å utvikle en spiseforstyrrelse være en metode for å håndtere vanskelige følelser på. For noen kan det å utvikle en spiseforstyrrelse også være en måte å ta kontroll over noe på, og om en kjenner at det skjer mye i livet som en ikke klarer å kontrollere så kan mange velge å ta kontroll over maten istedenfor. For noen så kan dette kjennes godt ut i starten, men etter hvert kan det ta så mye plass at det går utover livskvaliteten. Da er det viktig å snakke med noen om det, slik at en kan få hjelp til å håndtere de vanskelige følelsene på en måte som er mer positiv for en.

 

Du skriver også at du går på en ADHD medisin som du mister matlysten av. Dette kan ikke være lett for deg, og jeg håper at du har en god dialog med legen din angående dette. Du skriver også at du ikke ønsker å slutte på medisinene for å gå mer ned i vekt. Her kan det høres ut som at medisinene bidrar til å opprettholde de problematiske tankene knyttet til mat og kropp. Dersom du ikke har fortalt dette tidligere, vil jeg her råde deg til å være ærlig med legen din eller de som har gitt deg medisinene og fortelle om det du skriver her. For sånn som du skriver at du har det skal du ikke trenge å ha det, og selv om det kanskje kjennes umulig ut akkurat nå så vil jeg gi deg et håp om at det er mulig å få de bedre.

 

Håper svaret her kan være nyttig for deg, ønsker deg alt godt<3

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.