Spørsmål & svar

Hva skjer om jeg spiser for lite? Og hvor mye mat trenger jeg?
Dato: 13.oktober 2023

Jente/kvinne, 

24 år

Hei ROS. Jeg er 24 år og føler at mye av fokuset på å øke matinntaket for å bli frisk fra spiseforstyrrelser baserer seg mye på ungdom som trenger mat for å vokse, mens når man er ferdig utvokst så er ikke behovet like stort. Jeg synes det er vanskelig å vite hvor mye mat jeg egentlig trenger. Hva skjer hvis jeg som voksen spiser for lite? Hvor mye mat trenger man egentlig? Føler at ungdommer i vekst og deres behov for næring er i stort fokus (med viktig grunn, så klart) når jeg prøver å gjøre research på egenhånd.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du ønsker å jobbe med å bli frisk fra spiseforstyrrelse, og at du søker råd rundt dette. Det å jobbe med å øke/normalisere matinntaket, og evt. øke/normalisere vekt er en viktig del av tilfriskning fra spiseforstyrrelse. For å få til dette er det ofte nødvendig å også rett fokus mot hvordan håndtere og redusere den spiseforstyrrede atferden. Mange vil i tillegg ha behov for å få hjelp til å håndtere eventuelle bakenforliggende årsaker til spiseforstyrrelsen, slik som vanskelige følelser, lav selvfølelse, behov for kontroll, traumer, og/eller andre vanskelige livssituasjoner. Det er både individuelt hva som er viktig å jobbe med for å få til tilfriskning, og ikke minst når man jobber med hva. For noen trenger man å jobbe parallelt med flere ting, mens for andre er det nødvendig å ha fokus på en ting om gangen, som f.eks. å øke matinntaket først. Når det gjelder barn, er behandlingen Familiebasert terapi mye brukt, hvor "mat er medisin" står i fokus. Kan det være dette som bidrar til opplevelsen av at det er mer fokus på nok mat i behandling for barn enn voksne? Uansett jeg skal forsøke å svare mer på det du faktisk spør om :)

 

Hva skjer når en voksen spiser for lite?

Det er som du sier spesielt viktig å sørge for at man kommer raskt i gang med å sikre tilstrekkelig næring for barn og unge i vekst. Da underernæring i en vekstfase vil kunne være svært uheldig for utviklingen videre. Men underernæring for voksne er alvorlig det også, og er viktig å behandle. Underernæring og lav vekt kan gi flere konsekvenser.

  • Ulike mangelstilstander, og videre konsekvenser av dette. Et eksempel er benskjørhet.
  • Nedsatt immunsforsvar. Noe som gjør en mer mottakelig og sårbar for andre sykdommer.
  • Nedsatt bevegelse av tarm, som påvirker fordøyelsen og kan gi mage-tarmplager.
  • Uheldig påvirkning på hjerte og lever.
  • Mer trøtthet og dårligere appetitt.

Det kan også ha en negativ innvirkning på hjernen og måten man tenker på. Man har sett at ved betydelig underernæring kan man se ulike psykiske forstyrrelser som man også kan se ved spiseforstyrrelser. Slik som nedsatt stemningsleie, lettere irritabel, økt opptatthet av mat, mer rigid tenkning, nedsatt hukommelse, med mer.

Det er altså mange grunner til hvorfor det er viktig for også voksne å få god hjelp til å normalisere næringsinntak og vekt.

 

Hvor mye mat trenger man egentlig?

Dette er svært individuelt, og avhenger av kjønn, alder, høyde, vekt, kroppsbygning og muskelmasse, fysisk aktivitet og gener. Og ikke minst potensiell sykdom og stress på kroppen. Vi anbefaler gjerne å ha fokus på at det ikke går mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid, f.eks. å spise 4 hovedmåltider, og evt. 1-2 mellommåltider.

Jeg opplever at du kjenner deg veldig usikker på hvor mye du trenger. Det er veldig mange med spiseforstyrrelse som kan kjenne på mye usikkerhet rundt dette. Dette skal du ikke måtte være alene om. Jeg tenker at i en tilfriskning kan det være viktig å bli trygget i dette, i tillegg til å få hjelp til å håndtere den usikkerheten du kjenner på. Snakk med legen din om hvilken hjelp som kan være aktuell for deg. For mange kan det være nok å ha fokus å spise regelmessig og ha en fleksibel "mal" på hvor mye man trenger til hvert måltid, mens for andre kan kostplaner i samråd med f.eks. klinisk ernæringsfysiolog eller behandler som har kunnskap om spiseforstyrrelse være både nødvendig og til hjelp for en periode.

 

Jeg håper svaret her kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.