Spørsmål & svar

Hva er farligst av å kaste opp og å misbruke avføringstabletter?
Dato: 2.august 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hva er farligst av å kaste opp og å misbruke avføringstabletter?

ROS svarer

Hei, og takk for at du stiller dette spørsmålet.

 

Jeg går her ut ifra at du muligens vurderer eller har vurdert å enten kaste opp eller misbruke avføringstabletter. Dersom du har slike tanker så vil jeg råde deg til å fortelle noen om dette, gjerne en forelder eller helsesykepleier på skolen. Dersom du ønsker, kan du også ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste eller ringe til vår rådgivningstelefon.

 

Det å kaste opp og å bruke avføringstablett over tid vil både være skadelig for den psykiske helsen og den fysiske helsen. Det å benytte seg av slike midler kan påvirke kroppen negativt, blant annet menstruasjonssyklus. For mange kan det å kaste opp med vilje eller benytte seg av avføringstabletter starte som en form for kontroll og i starten kan det også kjennes ut som en lettelse og en «løsning» for å kontrollere vekten. Begge deler er en lite gunstig måte å redusere kaloriopptaket, ved oppkast vil mye av maten tas opp likevel og ved avføringstabletter blir tablettene tatt opp senere i tarmsystemet enn det maten blir. Likevel kan slike metoder for mange føre til overspising, og det å kaste opp eller benytte seg av avføringstabletter vil være en opprettholdende faktor for spiseproblemet. Mye av informasjonen jeg kommer med her er hentet fra Christopher G. Fairburn sin bok "Få bukt med overspising".

 

Dersom en kaster opp mat for å bli kvitt det med vilje, og en gjør dette over tid vil dette ha mange ulike fysiske konsekvenser og mye av dette kan være veldig alvorlig. Det kan blant annet være skadelig for tennene, da tannemaljen slites ned. Det kan også føre til hovne spyttkjertler, som kan gi økt spyttproduksjon og en kan hovne opp i området rundt ansiktet. En kan få sår i halsen, skade på spiserøret og skade på hendene da mange bruker hendene for å kaste opp. Det kan også føre til at væskenivået i kroppen kommer i ubalanse, noe som kan føre til at en får for lite kalium i blodet og derigjennom uregelmessig hjerterytme. Det kan også føre til svimmelhet, svakhet og ufrivillige rykninger i musklene. Dersom det er noe av dette du opplever så vil jeg råde deg til å kontakte legen din.

 

Når det kommer til avføringstabletter så har dette liten innvirkning på kaloriopptaket, dette da maten tas opp tidligere i tarmene enn det tablettene gjør. Vekttapet som kommer med å ta avføringstabletter kommer som oftest på grunn av vanntapet. I sammenligning med å kaste opp vil det å bruke avføringstabletter også føre til en ubalanse i væskenivået. Tablettene vil egentlig føre til at væskenivået i kroppen forstyrres og om en går ned i vekt av slike tabletter kommer det bare av at en mister vann i kroppen, noe som vil komme tilbake etter hvert.

 

Om dette er noe du gjør regelmessig eller vurderer å gjøre så vil jeg råde deg til å snakke med noen. For noen kan dette starte som noe uskyldig, men utvikle seg til noe som både er skadelig for den psykiske og den fysiske helsen. Det er alltid mulighet til å kontakte oss her i ROS dersom du har behov for å snakke mer om det. Det er også mulig å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller fastlege.

 

Håper noe av dette kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.