Spørsmål & svar

Jeg er en 13 år gammel jente, og tror kanskje jeg har en spiseforstyrrelse
Dato: 6.desember 2023

Jente/kvinne, 

13 år

Jeg er en 13 år gammel jente og tror kanskje jeg har spiseforstyrrelser av noe slag. Jeg spiser vanligvis kun middag i løpet av en dag. På morgenen hvis jeg spiser føler jeg meg skikkelig kvalm og dårlig. Jeg føler meg dårlig og sulten hele tiden, men med en gang jeg ser mat føler jeg meg dårlig og vil ikke spise likevel. Hva skal jeg gjøre? Jeg vet jo ikke om det er spiseforstyrrelser eller ikke.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss, og forteller om dette her. Det høres ut som at dette har blitt veldig vanskelig, og at du kjenner på mye ubehag knyttet måltider. Du lurer på om dette kan være en spiseforstyrrelse av noe slag. Det kan se ulikt ut for den enkelte, men felles for de som har en spiseforstyrrelse, er at de opplever at tankene og følelsene rundt mat tar stor plass, og går utover hverdagen.

Dersom dette kan være en spiseforstyrrelse eller et problematisk forhold til mat, vil det være viktig å snakke med noen og på den måten få det avklart. Jo tidligere man kan snakke med noen og finne ut av hva som kan være til hjelp, jo bedre er det.

Når vi går gjennom noe som er ekstra utfordrende eller vanskelig for oss, kan det noen ganger komme til uttrykk gjennom kvalme og det å føle seg fysisk dårlig. Du forteller at du føler deg dårlig hele tiden, og kjenner på kvalme i forbindelse med måltider. Derfor lurer jeg på hvordan du har det for tiden? Er det noe som har endret seg den siste tiden, hvor du må finne ut av ting på nytt? Eller har du kanskje opplevd noe på skolen, hjemme eller med noen venner, som gjør at du ikke trives helt? Om det kan være noe slikt, kan det noen ganger gjøre at man blir kvalm og uvel, og det kan påvirke matlysten og gjøre måltider ekstra vanskelig.

Det å gå alene det man strever med, kan ofte gjøre at problemene kan vokse seg større. Så det første jeg ønsker å oppmuntre til, er å fortelle noen du stoler på, akkurat det du har skrevet om her. Det kan f.eks være foreldre/foresatte, andre i familien, en helsesykepleier eller en lærer. De fleste som strever med forholdet sitt til mat, opplever at det er utrolig vanskelig å snakke om. Mange kan være redd for hva andre vil si, redd for hva som vil skje og hvordan andre vil reagere. Det kan da være lurt å forberede seg litt før en slik samtale. Her ønsker jeg å dele en tekst med deg som gir noen gode råd til hvordan ta en slik samtale:

Den vanskelige samtalen

Når man først har fortalt noen om dette, vil det være lettere å finne ut hva som kan være til hjelp. For noen kan åpenhet være det som skal til for å klare å ta imot hjelp av sine nærmeste og klare å endre på det som har blitt vanskelig. For andre er det behov for å oppsøke lege og få videre hjelp derfra. Du nevner kvalme, og da tenker jeg at legen uansett kan være fin å oppsøke og finne mer ut av hva det kan komme av.

Om du merker at det er vanskelig å snakke med noen, kan vår anonyme chat være et fint sted å øve seg litt. Der kan man også spørre om det du måtte lure på, si litt mer om hvor stor plass dette tar i tankene og følelsene dine og få enda mer konkrete råd i ditt tilfelle. Jeg ønsker å til slutt si at det er fullt mulig å få det bedre med dette, og det er god hjelp å få.

Håper at dette svaret kan hjelpe deg videre og at du får den hjelpen du trenger for å få det bedre.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.