Spørsmål & svar

Jeg klarer ikke slutte å spise, selv om jeg er kjempemett.
Dato: 25.oktober 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Jeg klarer ikke slutte å spise, selv om jeg er kjempemett. Om det er mer mat igjen på tallerkenen bare må jeg spise det opp. Hvordan kan jeg slutte med dette?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd om dette.

Du skriver at du ikke klarer å slutte å spise, selv om du er kjempemett, det høres veldig slitsomt ut for deg.
Siden du ikke forteller om hvordan du har det i forhold til mat og kropp, er det vanskelig for meg å vite hva som er problematisk for deg og hva som kunne være til hjelp, men jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

Er det slik at dette skjer veldig ofte, og påvirker ditt forhold til mat og/eller kropp på en negativ måte? Jeg vet ikke om det er slik for deg, men veldig mange av de som kommer til oss og sier at de ønsker å kontrollere det de spiser mer, sliter med et anstrengt forhold til mat. Tanker om mat og kropp tar veldig stor plass i livet, og påvirker hverdagen deres på en negativ måte. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det, for det kan være lettere å finne en løsning, om en forteller litt mer om forholdet til mat generelt.

Det kan være mange grunner til det, at en ikke klarer å slutte å spise, selv om en opplever at en er mett. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men noen av de som kommer til oss, sier at de tidligere prøvde å spise veldig restriktiv.

Det finnes en sammenheng mellom overspisingsproblematikk og restriktiv spising, for disse to atferdsformene ofte forsterker hverandre. For mange kan det å prøve å gå ned i vekt, og spise for lite gjennom dagen skape et fysisk og psykisk behov for å overspise. For noen blir det subjektiv overspising. Subjektiv i den forstand at en ikke reelt sett har spist «for mye», men at en mistet kontrollen, noe som kan være svært belastende. Etter lang periode med et slik restriktivt  spisemønster, er det veldig vanskelig å holde ut i det, for kroppen trenger næring og prøver å kompensere for tidligere restriksjoner. Det å spise regelmessig og nok mat er ofte en god ting å starte med, og hjelper mange til å overspise mindre.

For noen blir det reelt overspising. Siden du ikke forteller hvordan ser spisemønsteret ditt ut, og hva er forhold til mat og kropp generelt, er det vanskelig for meg å vite om det er noe som du kjenner deg igjen i.  Jeg legger ved en link som beskriver overspisingsproblematikk/-lidelse, hvor de beskriver ulike kjennetegn ved overspisingsepisoder, og der finner du også andre artikler som tar for seg denne tematikken. Som de beskriver i denne teksten er felles for de fleste som plages med overspising at en spiser for å regulere følelsene sine. Dette kan være alle typer følelser, men overspisingen for mange skjer oftest når en kjenner på følelser som er vanskelige.

Det er bare noen eksempler av det som kan være grunnen til problemet du beskriver. Det kan godt hende at jeg tar feil, og det er noe annet som er vanskelig for deg og påvirker forholdet ditt til mat. For å få til endring, så er et viktig første steg å anerkjenne at noe i det hele tatt oppleves problematisk, så det er en god start at du søker råd om dette. Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det, og hvordan forholdet ditt til maten er, for å finne en løsning som er tilpasset dine behov. Du er hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før og trenger å sortere tankene en har rundt dette.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.