Spørsmål & svar

ikke hatt mensen på 10 mnd. Tror det kan ha med mat og gjøre. Hvor mye trenger jeg?
Dato: 3.oktober 2023

Jente/kvinne, 

14 år

Hei jeg har ikke hatt mensen på 10 mnd og tror det kan ha noe med mat og gjøre. Jeg er normalvektig. Jeg trener 2-4 ganger i uka. Jeg har hørt noen si at om man ikke har mensen over en lang periode at det kan hende man ikke kan bli gravid når man er voksen, er det sant? Lurer også på hvor mye jeg burde spise/ veie forhold til alder,høyde osv.?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Så fint at du søker råd når du kjenner deg usikker på dette. Det er mange ting som kan påvirke menstruasjonen, for lite matinntak og for lav vekt kan føre til uteblitt menstruasjon. Flere måneders opphold mellom blødningene de første årene med menstruasjon kan være helt normalt for noen, men det er uansett viktig å få sjekket opp det. Spesielt dersom du bekymrer deg for at det kan henge sammen med mat og vekt. Jeg vil råde deg til å ta dette opp med helsesykepleier på skolen eller ved helsestasjon for ungdom, og/eller fastlegen din. Du kan også starte med å ta det opp med noen andre voksne du kjenner deg trygg på. Jeg tenker at denne bekymringen skal du ikke måtte sitte alene med.

 

Du lurer også på hvor mye du burde spise og veie ift. din alder og høyde. Det er ikke så enkelt å gi et nøyaktig svar på dette. Dette er svært individuelt. Dette avhenger av kjønn, alder, høyde, vekt, kroppsbygning og muskelmasse, fysisk aktivitet og gener. Barn og ungdom i vekst trenger ofte mer energi enn eldre og voksne. Siden du trener mye, så vil du også trenge mer mat. Vi anbefaler gjerne å ha fokus på at det ikke går mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid, f.eks. å spise 4 hovedmåltider, og evt. 1-2 mellommåltider. Forsøke å spise deg mett til hovedmåltidene. Husk også at du som ungdom er i vekst, og vil derfor gjerne trenge mer enn mange av de voksne.

 

Jeg får inntrykk av at du kan kjenne på litt usikkerhet rundt dette med mat og vekt. Det kan være slitsomt å gå rundt å tenke mye på dette, og kjenne seg veldig usikker. Jeg vil igjen oppfordre deg til å snakke med en trygg voksen, din fastlege eller helsesykepleier på skolen/helsestasjonen for ungdom om dette.

 

Håper dette kan være til hjelp.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS/klinisk ernæringsfysiolog

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.