Spørsmål & svar

sliter med at jeg ignorerer sulten.. vil jo egt. opp i vekt.
Spørsmål: 9.desember 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Hei, jeg sliter med at jeg unngår å spise hele tiden, jeg står opp og kjenner meg sulten men velger å ignorere det. Jeg vil egnt gå opp i vekt men skjønner ikke hvorfor er fortsetter å gjøre dette

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Det høres ut som at mat kjennes vanskelig ut for deg. Du skriver at du ignorerer sultfølelsen og unngår stort sett å spise. Dette høres ikke godt ut for deg. Nå vet jeg ikke noe mer om deg og hva som gjør at det er slik for deg, men jeg ønsker å si litt om hva som kan ligge bak slik atferd for de som strever med forholdet til mat og vekt. Og hvordan gå frem for at dette skal bli bedre.

 

For mange som som strever med forhold til mat og vekt, er det gjerne noe annet i livet som er utfordrende, som gjør at det å f.eks. ikke spise kan føles som en løsning. Mange beskriver at det å begrense, kontrollere eller mestre maten, gir dem en følelse av mestring og kontroll, som de gjerne trenger for å komme gjennom det som er vanskelig.

 

Man er ekstra sårbar for å utvikle en vanskelig forhold til mat og vekt dersom man gjennomgår endringer i livet som overganger eller nye utfordringer. Noen ganger kan det gjelde høye forventninger og krav fra seg selv eller andre. I andre tilfeller, kan det ha skjedd noe ekstra vanskelig. Alt dette kan medføre at maten kan bli en mestringsstrategi, en måte å håndtere vanskelige tanker og følelser på.

 

Det at du egentlig vil opp i vekt, gir meg en tanke om at du ikke ønsker å ha det slik du har det nå. Dersom man skal få det bedre med maten, er det ofte behov for å få det bedre på de områdene man kjenner at det er vanskelig. Men det er ikke alltid så lett å se selv, når man står midt i det. For å få det bedre er det viktig å ikke stå alene om det som er vanskelig. Mange syns det kan være utfordrende å åpne opp om ting som er vanskelig. Men for å kunne få den hjelpen man har behov for, er ofte første steget å fortelle noen om det slik at man ikke står alene.

 

Her ønsker jeg å gi noen råd til hvordan ta en slik prat med noen man stoler på:

Når man har klart å si det til noen, står man ikke alene med utfordringene lenger. Da kan man få mer støtte til å finne den hjelpen man trenger. Dersom steget er for stort til å ta en slik prat, kan vår anonyme chat være et fint sted å starte. Det kan ofte være en trygg måte å øve seg på hvordan det er å snakke om disse utfordringene. Vi har mange rådgivere med en egenerfaring, som vet hvor vanskelig det kan være å snakke om slikt, og har stor forståelse for dette i våre samtaler. Du skal ikke måtte stå i dette alene.

 

Håper at dette svaret kan være til hjelp for deg.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. mars 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
7. mars 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
13. mars 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe
4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.