Spørsmål & svar

Hvordan vet man om det er et vanskelig forhold til mat og kropp, eller en spiseforstyrrelse? Når oppsøke hjelp?
Dato: 15.juni 2023

Jente/kvinne, 

24 år
Hei. Har over en lang stund så lenge jeg kan huske hatt et anstrengt forhold til mat og kropp. De siste årene og spesielt det siste året føler jeg at jeg ikke kan kontrollere tanker om mat, kcal og inntaket. Ønsker stadig og gå mer ned i vekt og tankene tar over livet. Noen dager syns jeg det er greit men nonen dager føler jeg det blir mye. Prøver hele tiden og spise mer men da får jeg skyldfølelse. Jeg vet ikke om dette bare er et vanskelig forhold til mat kropp. Eller om jeg har en spiseforstyrrelse . Hvordan vet jeg dette og når bør man oppsøke hjelp?.

ROS svarer

Hei,   Og takk for at du tar kontakt. Det høres ut som at tanker om mat og kropp opptar store deler av tiden din og at dette begynner å bli veldig slitsomt for deg. Det er ikke så enkelt å skille mellom et anstrengt forhold til mat og en spiseforstyrrelse, da det kan være glidende overganger. Likevel er det du beskriver god nok grunn til å få hjelp med dette. Jeg ønsker å si litt om når man bør oppsøke hjelp og hvordan man kan gå frem.   Mange kan gå lenge med et anstrengt forhold til mat, uten at det nødvendigvis har blitt til en spiseforstyrrelse. Dette kan likevel være svært utfordrende, og oppta unødig stor plass i livet. Og mange kan i slike tilfeller være usikker på om det er god nok grunn til å oppsøke mer hjelp, da det kanskje varierer litt i perioder slik du også forteller om. Vi oppfordrer sterkt til å oppsøke mer hjelp med dette, først og fremst for å kunne få det bra med seg selv, men også fordi det kan være lettere å jobbe seg ut av det så tidlig som mulig.   Først ønsker jeg å dele en podcastepisode med deg: Uforstyrra - når oppsøke hjelp? Den tar for seg hva hjelp kan innebære og hvordan man kan gå frem. For å få tilbud om behandling i helsevesenet, er det fastlegen som kan henvise videre. ROS tilbyr også gratis rådgivningssamtaler, som også kan være et godt tilbud og et fint sted å starte med å sette ord på hvordan man har det. Og sammen kan man mer finne ut av hva som kan være til hjelp. Dette er ikke behandling, men samtalene fungerer mer som hjelp til selvhjelp. Mer om hva slike samtaler kan innebære, kan du lese mer om her. Ønsker du å prate mer med oss i ROS om dette, kan du ta kontakt på telefon eller chat. Håper dette kan være til hjelp, og at du kjenner deg mer trygg på å oppsøke mer hjelp med dette.   Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.