Jente/kvinne,
Har slitt med overspising i ett og et halvt år nå. hvordan stoppe? Jg spiser selv om jeg ikke er sulten, og spiser usunt. Det føles ut som om jeg "blacker ut" når jeg overspiser og at det er en annen del av hjernen min so styrer meg når jeg overspiser. Det føles nesten ut som om jeg går i transe, og ikke klarer å tenke klart, bare å tenke på mat, og så angrer jeg etterpå. Og hvis jeg søker opp hjelp på Internett så står det bare sånn spis 3-5 måltider om dagen, spis dg mett, og spis fiber. Men det er sånn jeg spiser jo allerede nok, hva er det de tror at overSPISING er liksom? Jeg trenger jo å STOPPE å spise så mye. Og ja, jeg spiser nok, ieg sulter ikke meg selv. Jeg har gått opp sånn 7 kg i vekt, p.g.a overspising og får ofte vondt i magen fordi jeg er så mett, eller spiser masse sjokolade i en hverdag. Trenger ordentlige råd, sånn at jeg faktisk kan bli kvitt overspisingen nå, plssssss. Jeg har prøvd alt, ingenting funker.
ROS svarer
Hei, og takk for at du skriver til oss.
Så bra du oppsøker mer råd rundt det du kjenner er utfordrende. Jeg kan tenke meg at det er ubehagelig å oppleve slik "transe". Det er ikke godt å oppleve at man ikke har kontroll. Jeg kan tenke meg at det er slitsomt å kjenne på den angeren etterpå. Det er mange som tar kontakt med oss som sliter med overspising. Jeg håper at svaret her kan være til hjelp for deg.
Du ønsker råd for hvordan du kan bli kvitt overspisingen. Først tenker jeg det kan være viktig å snakke med noen om dette. Ofte kan problemene våre oppleves mye større og uoversiktlige når vi går med de alene. Det kan være lurt å snakke med noen du er trygg på, en venn eller noen i familien. Helsesykepleier kan også være et fint sted å ta dette opp, eller en rådgiver i ROS, f.eks. gjennom vår anonyme chat, telefon eller individuelle samtaler.
Jeg ønsker videre å si litt om overspising da dette kan oppleves så ulikt. Jeg tror mange som plages av dette kan kjenne seg igjen i mye av det du beskriver her. Legger ved en link som beskriver overspisingsproblematikk/-lidelse, hvor de beskriver ulike kjennetegn ved overspisingsepisoder, og der finner du også andre artikler som tar for seg denne tematikken. Som de beskriver i denne teksten er felles for de fleste som plages med overspising at man spiser for å regulere følelser. Dette kan være alle typer følelser, men overspisingen for mange skjer oftest når man er alene og kjenner på følelser som er vanskelige. Mange som overspiser har også et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Mange kan også oppleve det vi kaller subjektiv overspising. Det vil si at en har en opplevelse av å ha spist for mye, uten at det nødvendigvis var det. Dette kan oppleves like vanskelig som objektiv overspising. Hvorvidt noe er problematisk avhenger aller mest av hvordan dette plager deg, hvor stor plass tanker omkring mat, kropp og vekt tar, og hvordan du har det.
For å få gjort noe med et problem er det helt avgjørende å forstå problemet bedre. Som f.eks. hva er det som gjør at du overspiser, og hva er det som opprettholder det. For mange kan det å prøve å gå ned i vekt, og spise for lite gjennom dagen skape et fysisk og psykisk behov for å overspise. Det å spise regelmessig og nok mat er ofte en god ting å starte med, og hjelper mange til å overspise mindre. Det høres for meg ut som at dette er noe du allerede er i gang med. Det å spise nok mat gjennom planlagte måltider, vs. det å få i seg nok energi gjennom spontane overpsisingsepisoder vil påvirke deg ulikt. Slik at det vil alltid være viktig å hele tiden jobbe for å spise tilstrekkelig mat gjennom regelmessige måltider, og ikke kompensere for evt. overspising. Strenge regler om hva en kan og ikke kan spise er også noe som påvirker mange negativt, og kan trigge overspising. Så det er viktig å jobbe med aksept for alle matvarer, ingen mat er farlig.
Som jeg tidligere nevnte, kan overspising for mange ha blitt en måte å regulere vanskelige følelser på, så det kan også være fint å utforske om det er noen spesifikke følelser i forkant av overspisingen som du kanskje opplever som vanskelige. Noen kan beskrive det som bare en følelse av uro/ubehag som forsvinner/blir dempet under overspisingsepisoden, men kommer gjerne tilbake på en annen måte etterpå. De fleste trenger hjelp for å bli bedre kjent med slike følelser, og finne andre måter å håndtere de på. Igjen vil jeg vise til helsesykepleier, en trygg voksen, og ROS sitt rådgivningstilbud som du kan søke støtte og hjelp hos.
Legger ved noen punkter som oppsummerer dette:
Håper dette kan være til hjelp.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.