Jente/kvinne,
Hei! Jeg har i ca 3-4 år nå hatt et ganske dårlig forhold til mat. Jeg har tenkt at det kommer til å bli bedre av seg selv, og at «imorgen skal jeg skjerpe meg», men så har det aldri blitt noe bedre. Jeg merker at planlegging av mat og måltider tar over veldig stor del av hverdagen og tankene mine. Dette er noe jeg egentlig aldri har snakket med noen om, og er veldig flink til å skjule hvor stor del dette faktisk tar av hverdagen min. Jeg har også begynt å kaste opp maten jeg spiser- og det har bare blitt oftere og oftere. Nå kan det skje annenhver dag/hver dag fordi det er blitt en vane. Min største frykt er å gå opp i vekt, og dette er noe jeg tenker mye på, og er veldig misfornøyd med meg selv. Jeg er jo normalvektig, men jo mindre jeg veier, jo gladere blir jeg. Og jeg vet veldig godt at dette er usunt, og jeg vil slutte å tenke på denne måten, men jeg klarer ikke. Jeg har idag ingen diagnose, og har som sagt aldri snakket med noen om dette. Mitt spørsmål er, hvordan kan jeg starte å snakke om dette, og hvem kan jeg komme til for hjelp? Jeg er veldig lei av at mat skal ta så stor del av livet mitt.
ROS svarer
Hei,
takk for at du tar kontakt. Så fint at du vil dele hvordan dette er for deg her for første gang. Det er et viktig og modig steg i retning mot at dette faktisk skal bli bedre for deg. Jeg kan tenke meg at det er slitsomt og vondt når tanker om mat og vekt tar så stor plass i hverdagen som du beskriver. Det høres også ut som at dette påvirker deg mye, og på en negativ måte. Det er ikke godt å ha det slik, og slik skal du ikke måtte trenge å ha det. Og det er veldig bra at du nå velger å søke råd om hvordan du kan gå frem for å få hjelp.
Mange som sliter med mat kan synes at dette er vanskelig å snakke om, i tillegg til at mange bruker tid på å erkjenne at det er et problem. Dette kan gjøre at mange bruker lang tid på å oppsøke hjelp. Det å faktisk anerkjenne at man ønsker hjelp er en viktig del av prosessen. Og jo tidligere en får hjelp jo bedre. Jeg vil først og fremst råde deg til å snakke med din fastlege, og fortelle det du forteller her. Fastlegen har både ansvar for å følge deg opp selv, men også henvise deg videre til mer hjelp. For noen kan det å ta kontakt med lege føles litt for stort steg å ta først. Da kan kanskje første steget være å begynne å forberede seg en samtale med noen du er trygg på. En nær familie eller venn. Noen synes det kan hjelpe å ha skrevet ned hva man vil si i en slik samtale først. Jeg legger ved en tekst som gir litt råd her - Den vanskelige samtalen.
ROS kan for mange også være et sted hvor man starter å snakke om dette. Kanskje det kan være fint å snakke med noen på vår anonyme chat eller rådgivningstelefon? Der kan du søke ytterligere råd og støtte i den situasjonen du nå står i, og hvordan gå frem.
Ønsker deg lykke til videre. Og alt godt.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.