Spørsmål & svar

Hvordan skal jeg «spise meg frisk»?
Dato: 2.januar 2024

Jente/kvinne, 

20 år

Jeg er ganske sikker på at jeg har en overspisingslidelse. Jeg vet det omhandler håndtering av følelser og et anstrengt forhold til kropp/mat, så jeg lurer på dette: Hvordan skal jeg «spise meg frisk»?

ROS svarer

Hei,

takk for at du tar kontakt her. Så fint at du søker råd når du kjenner at dette er vanskelig for deg. Du lurer på hvordan du kan spise deg frisk. Det er nok veldig individuelt hva som er til hjelp for den enkelte, da det er like mange veier ut av en spiseforstyrrelse som inn. Men jeg ønsker gjerne å dele litt om hva som er både viktig og nødvendig for mange når de skal jobbe seg ut av en overspisingslidelse.

Du skriver at du har funnet ut at det for deg handler om håndtering av følelser og anstrengt forhold til mat/vekt. Så fint at du har funnet ut av dette. Det å både anerkjenne at noe er et problem, og videre se mer på mekanismer som ligger bak er et viktig steg på veien mot at dette skal bli bedre. Jeg er litt usikker på hva du legger i "spise deg frisk", men mange som strever med forhold til mat/kropp har allerede veldig mye fokus på mat, og det kan derfor være fint å ha litt fokus på hvordan man kan gjøre dette fokuset mindre. Det kan være å fylle på med nye hobbyer, gjøre mer av noe man allerede liker. For mange kan oppmerksomhetstrening (f.eks. yoga, meditasjon, mindfulness e.l) være et nyttig verktøy når man skal jobbe mot at mat og kropp skal ta mindre plass.

Videre vil jeg råde deg til å utforske mer disse mekanismene du allerede vet at det handler om for deg. Slik som følelseshåndtering og forhold til kropp/mat.

Håndtering av følelser:

Bli gjerne mer kjent med hva du kjenner på i forbindelse med overspising eller annen atferd rundt mat. Følelser kan hjelpe oss til å navigere i noe vi har behov for. Kan man håndtere disse følelsene på andre måter? Det kan være utfordrende å bli kjent med vanskelige følelser og finne nye strategier helt på egenhånd, og de fleste trenger derfor hjelp for å jobbe med dette. Det å gå fra å håndtere følelser gjennom overspising til å håndtere de på nye måter krever at man øver seg på dette over tid. Tålmodighet og raushet er viktig i en slik prosess. Kunnskap om hva man trenger er ikke nok, man trenger også å øve seg, altså å gjenta ting gjennom handling mange ganger, etterhvert kan ting som nå er vanskelig skje mer automatisk.

Anstrengt forhold til kropp/mat:

Svært mange som strever med overspising har også et vanskelig forhold til mat/kropp. Mange med spiseforstyrrelse har en del atferd som er med på å opprettholde et vanskelig forhold til mat/kropp. Eksempler på dette er: Strenge regler rundt mat, f.eks. å kategorisere mat i "ja og nei" mat. Å legge bort slike regler, og eksponere seg for den maten som lenge har vært anerkjent som "forbudt" vil for mange være nødvendig. Her også vil jeg anbefale å gjøre dette sammen med noen som du kan dele dine opplevelser, tanker og følelser med.

Annen atferd som kan bidra til å opprettholde et vanskelig forhold til kropp og mat kan være kaloritelling, hyppig kroppssjekking (f.eks. veiing og speiling), kroppsunngåelse, sammenligning (spesielt med urealistiske idealer) med mer. Det vil derfor være viktig å bli kjent med hvilken atferd man selv har, og utforske hvordan dette påvirker en, og videre hvordan man kan redusere den atferden.

Dersom du er interessert i å lese mer om dette, ønsker jeg å dele et tidligere svar: Overspising og nattspising. Dette svaret beskriver også mer om overspising, hvordan regler rundt mat kan påvirke oss, mer om mat som en måte å regulere følelser på, og konkrete råd for hvordan dempe overspisingen.

Som nevnt kan det være vanskelig å jobbe seg ut av en spiseforstyrrelse helt på egenhånd, og det å søke råd og hjelp utenfra kan være nødvendig. Det kan også være vondt og vanskelig å stå i en slik prosess helt alene, så å ha noen man kan åpne seg for kan for mange også være til hjelp i en slik prosess. Du er også velkommen til å benytte deg av ROS sine rådgivningstilbud, vi har en anonym chat, rådgivningstelefon, individuelle samtaler og kurs (mindful eating og mindful self compassion).

Håper svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.