Spørsmål & svar

Jeg er bekymret for søsteren min, hvordan kan jeg hjelpe henne?
Dato: 1.august 2023

Jente/kvinne, 

22 år

Hvordan kan jeg hjelpe søsteren min til å få hjelp når hun tror hun er sunn men er veldig undervektig? Har sagt jeg er bekymret og rådført meg med foreldrene mine men de vet ikke hva de skal gjøre.

ROS svarer

Hei,

 

Og takk for at du tar kontakt. Det høres ut som at du står i en vanskelig situasjon og er bekymret for søsteren din, da er det veldig fint at du oppsøker råd. Så fint at du har uttrykket at du er bekymret, hun er heldig som har en søster som deg.

 

For noen som utvikler et problematisk forhold til mat, kropp og vekt så kan det i en startfase være vanskelig å være ærlig med de rundt seg. Det kan også være vanskelig å innse selv for den berørte at det en holder på med er problematisk. Jeg tenker også at det er viktig for deg å huske på at du ikke har et ansvar for at søsteren din skal få det bedre. Det er veldig fint at du uttrykker bekymringen din og viser at du bryr deg, men det er ikke du som sitter med ansvaret for å ordne opp i dette dersom dette er et problem.

 

Vi i ROS har laget en liste over punkter som kan være fine å forholde seg til når man skal snakke med noen som man er bekymret for. Jeg vil oppsummere det kort nedenfor, men dersom du ønsker kan du lese det fullstendig her.

 

  • Ta samtalen når du er i en rolig sinnstilstand.
  • Ta samtalen et sted med fred og ro, og hvor man ikke blir avbrutt eller forstyrret.
  • Vær tydelig på hvorfor du er bekymret.
  • Vær tydelig på hva du har observert og hvordan vedkommende har det.
  • Vær ydmyk og åpen. Om vedkommende er i en startfase eller i en fase hvor man opplever mye mestring ved atferden sin, vil man være lite mottakelig for ytre kommentarer og bekymringer.
  • Vær forberedt på å bli avvist. Si gjerne at du er her om vedkommende ønsker å prate ved en senere anledning.
  • Oppfordre til å søke hjelp. Fortell vedkommende at man ikke trenger å ha det slik og at det finnes hjelp å få.

 

Kanskje det er mulighet for at du kan ta med foreldrene dine på en slik bekymringssamtale? Eventuelt om foreldrene dine tar denne samtalen med søsteren din alene? Det er utrolig fint at du forteller til søsteren din at du er bekymret, om det er en start på et problematisk forhold til mat, kropp og vekt så kan det å avdekke det tidlig være viktig. Det er også veldig fint at du har involvert foreldrene dine. Dersom dere som står nær har behov for støtte og råd i denne situasjonen er det bare å ta kontakt med oss på chat eller telefon.

 

Lykke til og alt godt,

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.