Spørsmål & svar

Hvordan kan man fortelle til for eksempel helsesøster at du tror du har en spiseforstyrrelse?
Dato: 14.november 2023

Jente/kvinne, 

13 år

hvordan kan man fortelle til for eksempel helsesøster at du tror du har en spiseforstyrrelse?

ROS svarer

Hei,

og takk for at du skriver til oss. Så fint at du spør om dette, slik at du kan bli tryggere på hvordan ta dette opp med helsesykepleier. Mange kan bli usikker på hvordan fortelle til noen at de tror de har en spiseforstyrrelse, fordi det kan være utrolig vanskelig å snakke om det man strever med til noen. Man kan bli redd for at man ikke klarer å si det som det er, eller hvordan den andre vil reagere. I dette svaret ønsker jeg å komme med noen råd til hvordan man kan forberede seg, og hvordan ta en slik samtale med helsesøster på skolen.

Når man er nervøs eller usikker, er det ikke alltid så lett å si alt man hadde tenkt. Dersom det er slik for deg, kan det noen ganger hjelpe å skrive ned det man ønsker å si, og heller øve seg litt før man tar samtalen. For noen kan det være like greit å skrive et brev, og gi det direkte til den det gjelder. Da kan man slappe litt mer av, og la brevet snakke for deg. Dette er det mange som faktisk gjør, og opplever det som en veldig god løsning. Helsesøstre har som regel mye erfaring med å snakke med ungdom, og er god til å legge til rette for at en slik samtale skal kjennes trygg.

Det er også mange som kan bli usikker på hva man skal si, og hvor mye man skal fortelle. Her tenker jeg at det kan være veldig lurt å si det slik det er. Forsøke å si hvor mye man gjerne tenker på mat, og hvordan dette går ut over hverdagen din. Helsesøstre skal ha en del kunnskap om spiseforstyrrelser, og vil kunne hjelpe deg videre med dette. Kanskje dere sammen finner litt ut av hva dere kan gjøre i ditt tilfelle.

Om du ønsker å øve deg litt på en slik samtale, kan også chatten vår være et fint sted å øve seg på å fortelle om det du tror kan være en spiseforstyrrelse, sammen med noen. Der kan du også spørre om mer råd om du trenger det.

Håper at du kjenner deg mer sikker og klar for en slik prat med helsesøster.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. mai 2024
Webinar
Webinar: Pårørenderollen
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.