Spørsmål & svar

Hvor mye mat trenger jeg egentlig?
Dato: 31.juli 2023

Gutt/mann, 

23 år

Hei! Jeg har lenge slitt med spising, tanker om mat, kropp, kalorier, osv. For litt over 1-1.5år siden var jeg hos psykolog og ble diagnostisert med atypisk anoreksi, men behandlingen som pågikk nesten et halvt år hadde ikke stor effekt. Jeg gikk vel ikke særlig opp i vekt, men fikk en veldig rigid måltidsrytme hvor jeg "må" ha frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og jeg "må" ha f. eks et glass sjokolademelk til kveldsmaten og en frukt. Det blir veldig tvangspreget. Nå er jeg fortsatt undervektig (ca. 51kg og 170cm), men fokuset på mat er sentralt hele tiden. Jeg er redd for å spise for mye, men også redd for å spise for lite (miste muskler, få lavere forbrenning som gir til slutt gir økt vekt). Jeg vet bare ikke hvordan jeg skal spise? Jeg føler jeg spiser for mye hver gang jeg spiser mine fire måltider, da jeg ofte har et glass melk og en frukt til slik at det samlet sett blir mye kalorier, men samtidig opprettholder jeg vekta. Føler meg ofte sliten og energiløs. Hvordan skal jeg egentlig finne ut hvor mye jeg skal spise? Hvor mye mat bør jeg egentlig få i meg? Hvis jeg skal høre på fysisk sult så underspiser jeg garantert, selv om jeg har spist sikkert 1800-3500 kalorier daglig i sikkert 2 år; den fysiske sulten kommer nesten aldri. Men jeg tenker jo på mat, kalorier, veiing av mat, når jeg skal spise, hva og hvor mye. Samtidig tror jeg at jeg er fæl på overtelling av kalorier, hvor en stor appelsin fort blir 110kcal, mens en porsjon havregrøt laget på lettmelk med 25 rosiner, en stor spiseskje peanøttsmør og samme mengde sukkerfritt syltetøy blir lett 560kcal i hodet mitt, men da er jeg usikker på om jeg har overtelt eller ikke, så da kan det hende jeg runder opp til 600kcal. Hvordan finner jeg ut hvor mye mat jeg egentlig trenger? Svarene jeg finner er alltid så vage som "spis en normal mengde middag". Når jeg søker opp f. eks fiskekaker i pitabrød står det 4 pitabrød til 4 porsjoner, men jeg spiser alltid 2 stk. Spiser jeg da dobbelt så mye som en "normal middag"?

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd her.

 

Jeg opplever at du er usikker når det kommer til hvor mye du skal spise og hva som er normalt. Det å være usikker rundt dette kan være veldig slitsomt, og jeg tror at mange som har et problematisk forhold til mat, kropp og vekt kan kjenne seg igjen i denne usikkerheten.

 

Du skriver at du har vært i behandling tidligere, men at dette førte til en veldig rigid måltidsrytme. Det å få på plass en god måltidsrytme kan være veldig fint når en har en spiseforstyrrelse, men om det oppleves som veldig rigid så er det også viktig å jobbe videre med det. Ofte når en er i behandling for spiseforstyrrelser så kan det ta litt tid før en kjenner at en har funnet behandlingen og behandleren som passer for seg. Ofte så må en forsøke flere ganger før en kjenner at en har funnet det som er rett for seg. Kanskje du har mulighet til å ta kontakt med fastlegen din igjen og rådføre deg om det finnes noen andre alternativer som kan passe for deg? Vi i ROS tilbyr også individuelle samtaler og for mange kan det være en fin start. Dersom du ønsker, kan du lese mer om det her.

 

Når det kommer til mengde mat og hva som er normalt, så er dessverre svaret her at dette er veldig individuelt fra person til person. Det er viktig med en god måltidsrytme og det å få i seg nok mat gjennom hele dage, samt å jobbe med at all mat er bra mat i varierte mengder. Du skriver også at det å lytte til den fysiske sulten vil føre til at du underspiser og at den nesten aldri kommer. Når en har hatt et problematisk forhold til mat, kropp og vekt over tid så kan dette påvirke sult- og metthetsfølelsen, og det å stole fullt og helt på den til å begynne med kan derfor være problematisk for mange og kan som du sier føre til at en underspiser. Du skriver også at du er slapp og energiløs, dette kan være et tegn på at du ikke får i deg nok mat og at den overtellingen av kalorier som du nevner kan være reell. Hvordan er det for deg å forsøke å ikke telle kalorier? Kanskje det er mulig å forsøke å droppe å telle kalorier til ett av måltidene dine og se hvordan det går?

 

Ut fra det du skriver så høres det også ut som at mat, kropp og vekt tar veldig mye plass i livet ditt og at dette påvirker livet ditt negativt. Sånn skal du ikke trenge å ha det og det er mulig å få det bedre. Dette skjer gjerne med litt hjelp fra noen som har kunnskap på området, som fastlegen din eller eventuelt en rådgiver her i ROS. Håper at noe av det jeg har skrevet her er nyttig for deg, og at det kan gi deg litt klarhet for veien din videre.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.