Spørsmål & svar

Hvor mye er det normalt å spise i løpet av en dag?
Dato: 11.august 2023

Jente/kvinne, 

21 år

Hei! Jeg har slitt med spiseforstyrrelse i mange år. Antar at det startet rundt 10-års alderen da jeg fikk diabetes. Det ble et veldig stort fokus på kropp og mat. Jeg har i hovedsak jobbet med å få et sunnere forhold til mat på egenhånd, da jeg synes det ødelegger så ekstremt mye av livskvaliteten. Jeg har også forsøkt å søke hjelp. I form av samtaler med sykepleier. Jeg ble ikke forstått, noe som gjorde problemet mye værre. Spisevegringen har også gitt utfordringer for diabetesen med hypoglykemi. Det siste året har jeg følt at jeg har klart å finne en god måte til å endre tankesettet mitt, slik at jeg trolig er på veg ut at spf. Noe som også har tatt ekstremt lang tid. Jeg er nå sykepleierstudent. Jeg lever en stresset hverdag med jobb og skole som også kan gå ut over spisingen. Jeg får ofte høre av kolleger: «har du husket å spise nå?» eller «er du sikker på at du spiser nok». Jeg har egentlig ikke peiling i det heletatt på om jeg spiser nok. Jeg har et helt forvridd syn på matinntak. Jeg har også merket i det siste at jeg muligens har gått ned igjen i vekt på bakgrunn av kommentarer av andre og at knokler synes tydeligere. Beklager for mye rot i denne meldingen. Spørsmålet jeg vil frem til er: hvor mye er det normalt å spise ila. En dag? - jeg er 173 cm høy Takk for svar!

ROS svarer

Hei,

 

Så fint at du tar kontakt her. Det du beskriver ovenfor høres ikke godt ut for deg. Du skriver at du har slitt med spiseforstyrrelser i mange år, og at du tidligere har gått til samtaler hos en sykepleier. Du skriver at du det siste året har klart å finne en måte å endre tankesettet på og at du er på vi ut av spiseforstyrrelser. Likevel får du kommentarer og vet ikke om du spiser nok eller ikke. Du kommer også med et konkret spørsmål knyttet til hvor mye det er normalt å spise i løpet av en dag.

 

Først og fremst vil jeg si at det du har gått igjennom ikke høres lett ut for deg, og slik du beskriver at du har det skal du ikke trenge å ha det. Vil også si at det å snakke med noen om slike ting som det du skriver her kan være kjempefint og det finnes hjelp der ute som kan oppfattes som positivt. For mange så handler det gjerne om å finne riktig form for hjelp, men også kjenner at en å snakke med som en kjenner god kjemi med. For noen kan det ta litt tid og noen forsøk før en finner riktig behandler eller rådgiver. Om en ønsker mer hjelp er det mulig å ta kontakt med fastlegen sin. Vi her i ROS tilbyr også individuelle samtaler, og for noen kan det være en fin start.

 

Du skriver at du er usikker på om du spiser nok. Du skriver også at du har diabetes og at du har hatt utfordringer med dette knyttet opp mot spisevegring. Det kan være veldig alvorlig og jeg vil råde deg til å snakke med fastlegen din angående dette, slik at du kan få litt råd og veiledning. Når det kommer til selve spørsmålet ditt om hva som er normalt å spise i løpet av en dag, så er dette veldig individuelt fra person til person. Likevel vil jeg råde deg til å spise nok mat til hvert måltid, og også gå inn med en tanke om at all mat er sunn mat i varierte mengder. For noen så kan det være fint å tenke at det vil være lurt å få i seg fire hovedmåltider om dagen, samt 1-2 mellommåltider hver dag.

 

Håper at noe av det her kan gi deg litt klarhet i hva du kan gjøre videre. Dersom du ønsker og kjenner behov er det mulig å ta kontakt på vår anonyme chattetjeneste eller ringe vår rådgivningstelefon.

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.