Spørsmål & svar

hvor alvorlig må tilstanden hennes være før de igangsetter akuttiltak, som innleggelse?
Dato: 8.januar 2024

Jente/kvinne, 

44 år

Jeg er mor til et barn som har slitt med dyp selv-/kroppsforakt (besettelse med mage og lår, ønsker plastisk kirurgi) i mange år, men som fra i høst av ikke har spist noe mer enn en håndfull havregryn med laktosefri melk per dag. Hun skal til sin første time hos DPS 15.januar; hvor alvorlig må tilstanden hennes være før de igangsetter akuttiltak, som innleggelse? Vil de i det minste igangsette avtale/spiseplan som vår datter (som er 19 år) og vi rundt kan prøve å følge? Vi foreldre forsøkte å få henne til å spise (bittebittelitt) men hadde absolutt null hell gjennom hele juleferien. Nå er hun på folkehøgskolen igjen, men vi regner med at hun returnerer snart, ingen av oss, ikke en gang hun selv, tror vel på at hun kan klare å snu dette uten både oss og profesjonell hjelp. Hun er tynn som en pinne, blå på lepper og negler, har besvimt et par ganger, mister hår, fryser absolutt hele tiden, uansett hvor mye hun kler på seg... Hun friker fullstendig ut over en rekke tema, trigges av ALT og får fullstendig sammenbrudd om noen ved et uhell kommer borti magen hennes... Vi er desperate, det er fullstendig fortvilende å se barnet vårt svinne hen foran øynene på oss...

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt, når dere har behov for råd og støtte. Det høres for meg ut som en svært vond og krevende situasjon dere står i nå.  Jeg forstår godt at dere kjenner dere desperate og fortvilte med det du beskriver. Når man blir pårørende til noen med spiseforstyrrelser vil det dukke opp mange spørsmål. Hva som blir behandlingstiltak og plan kan variere, men basert på det du forteller om høres dette alvorlig ut, og god og tett hjelp er viktig.

I 2019 startet innføringen av det som omtales pakkeforløp for psykisk helse og rus. Pakkeforløpet skal blant annet bidra til et mer helhetlig og forutsigbart behandlingsforløp uten unødig ventetid. Her kan du lese mer om pakkeforløpet for barn og unge (under 23 år), og hvilken støtte og oppfølging man har rett på.

Det er som sagt individuelt hvilket tiltak som blir brukt, men måltids-/kostplaner er ofte nødvendig i en tilfriskningsperiode for spiseforstyrrelse for å sikre vektoppgang. Du spør også om hvor alvorlig det må være før innleggelse blir aktuelt. Her ønsker jeg å vise til helsedirektoratet sine retningslinjer ved spiseforstyrrelse. Jeg håper også at dere kan få gode svar fra behandlingssted på det dere lurer på. Jeg ønsker også å legge til at spiseforstyrrelse er veldig komplekst, og det å forsøke å sette seg inn i mekanismene i en spiseforstyrrelse, forsøke å se personen som er bak det smertefulle uttrykket, å ha fokus på/ legge til rette for tillit og trygghet er også viktig del av en tilfriskningsprosess. Her kan dere bl.a. lese om hvordan ta bekymringssamtaler (dette kan være noe man må gjøre flere ganger), link til kom nærmere videoserien for pårørende, og om pårørendegrupper.

Som pårørende er det også viktig å ta vare på seg selv, enten det er å få støtte hos noen andre, få satt ord på eller få utløp for de vanskelige følelsene, eller bare ta en pause gjennom å gjøre noe hyggelig for seg selv. Dersom dere som foreldre har mer behov for støtte og veiledning, tilbyr vi gratis rådgivning på telefon, chat og individuelle samtaler for pårørende også. Vi har også pårørendegrupper på noen av våre sentre, eller digitalt fra vårt nasjonale senter. Håper dette kan være til hjelp og at dere får den riktige hjelpen og støtten dere har behov for i tiden fremover.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.