Spørsmål & svar

Har en venn jeg er bekymret for. Hvilke tegn skal man se etter?
Dato: 23.februar 2024

Jente/kvinne, 

13 år

Hei! Jeg har en venn som jeg er bekymret for kanskje har eller er i fare for å få en spiseforstyrrelse. Men jeg vet ikke om han faktisk kan ha det/ få det eller om det bare er "det vanelige" Åssen kan jeg vite om det er seriøst eller ikke? Og åssen tegn skal jeg se etter?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Så fint at du ønsker å vite mer om hva man kan se etter, for å kunne hjelpe vennen din.

For noen kan det være synlige på kroppen, ved at vekten har endret seg. Men for de aller fleste er det faktisk ikke mulig å se det på en. Men kanskje du har lagt merke til noen ting som gjør deg bekymret?

For de fleste som får et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt, kan det skje gradvis. I en tidlig fase, kan de også slite med å se selv at de har et problem. Det kan også se veldig ulikt ut hos den enkelte. Det som de fleste kan kjenne seg igjen i, er at tankene rundt mat tar så stor plass, at det påvirker hvordan de har det i hverdagen.

Her er noen ting som kan være tegn på det, men som sagt betyr det ikke at det er slik for alle:

  • Trekker seg mer og mer tilbake
  • unngår sosiale aktiviteter hvor mat er sentralt
  • Kan endre matvaner (spise mindre/mer, kutte ut matvarer/matgrupper)
  • Trening kan bli preget av tvang
  • Sier de har spist/ikke er sulten, hvis mat blir servert
  • Humør kan endre seg, svinge fortere

Det er ofte noe mange ønsker å skjule, så det kan være vanskelig å oppdage. I tillegg er det store variasjoner i hvordan det kan komme til uttrykk.

Det som kan være fint å gjøre, er å prøve å komme i kontakt og få pratet med ham om hvordan han har det, og hvor mye han tenker på mat. Her er noen råd vi ofte gir til hva man kan tenke på når man skal ta en slik bekymringssamtaler: Bekymringssamtalen

Jeg tenker at det ikke trenger å være så komplisert. Kanskje det å spørre slik du ville spurt, kan åpne opp for en god prat.

Så vil jeg også si at som venn så skal man ikke ha for mye ansvar. Det viktige her er kanskje å fokusere på at dersom vennen din faktisk har en spiseforstyrrelse/eller et problematisk forhold til mat, så er det viktig at han får hjelp med det.

Om du ønsker å snakke mer om dette med en rådgiver i ROS, fortelle mer om hva du har sett som bekymrer deg og hvordan få hjelp, kan du skrive mer med oss på vår anonyme chat. Der er det også mulig for vennen din å få råd om hva man kan gjøre, dersom det viser seg å være et problem.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.