Spørsmål & svar

Behandling av overspisingslidelse. Hva kan jeg spørre psykologen om?
Dato: 31.juli 2023

Gutt/mann, 

16 år

Hei, jeg har begynt behandling for min overspisinglidelse. Jeg har gått til en helsearbeider på helsestasjon for ungdom i 2 måneder nå, men det har ikke blitt noe bedre. Jeg har derfor blitt henvist av legen min til ulevoll sykehus på avdeling for overvekt. Om en uke skal jeg snakke med en psykolog der. Jeg har noen spørsmål rundt det:) 1. Hvilke spørsmål kommer den kanskje til å spørre om? 2. Hvordan fungerer behandling av overspisingslidelse generelt? 3. Kan man få antidepressiva mot spiseforstyrrelse selv om man ikke har alvorlig depresjon? 4. Har dere noen tips på hva jeg burde gjøre før samtalen? Ofte når jeg snakker om vanskelige ting så glemmer jeg mye og føler det er vanskelig å gi et godt svar. Takk:)

ROS svarer

Hei, så fint at du søker råd her.

 

Du kommer med noen spørsmål knyttet til det å snakke med en psykolog på Ullevål sykehus, og dette er veldig forståelig. Ofte så er det godt å kjenne seg litt forberedt før en sånn samtale.

 

Først lurer du på hvilke spørsmål psykologen kommer til å stille. Dette kan jeg dessverre ikke svare så konkret på, men jeg vil nok tenke meg at psykologen kommer til å stille litt spørsmål knyttet til hvordan du har det. Han eller hun vil nok også kanskje stille litt spørsmål omkring måltider og mat generelt. Du lurer også på hvordan behandlingen av overspisingslidelse ser ut. Dette vil jeg også snakket med psykologen på Ullevål om, det vil være ulike behandlinger knyttet til ulike behandlingssteder. Behandlingen kan også variere når det kommer til alder og livssituasjon.

 

Du lurer også på om det er mulig å få antidepressiva mot spiseforstyrrelse selv om man ikke har en alvorlig depresjon. Dersom dette er noe du ønsker så vil jeg råde deg til å snakke med psykologen på Ullevål angående dette. Dette vil være individuelt fra person til person og han eller hun du snakker med der vil nok ha masse kunnskap knyttet til dette.

 

Du skriver at du ofte glemmer mye når du snakker om vanskelige ting, dette tror jeg mange kan kjenne seg igjen i. Det kan da være fint å forberede seg litt på forhånd, ved å skrive ned alt man ønsker å si og lurer på. Skriv det gjerne på en lapp som du kan ta med deg inn i en slik samtale, enten så kan du lese opp det som står på lappen selv eller så er det også mulig å levere lappen til psykologen som du snakker med. Før en slik samtale kan det derfor være fint å forberede seg ved å skrive ned alt som en lurer på eller ønsker å fortelle, dette kan føre til at man kjenner seg mer forberedt.

 

Håper svarene her kan gi deg litt hjelp. Om du ønsker er det bare å ta kontakt med oss på chatten vår dersom du har noen andre spørsmål.

 

Alt godt og lykke til:)

 

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.