Spørsmål & svar

Hva kan jeg gjøre for å gå fort opp i vekt hvis jeg føler meg kvalm av å spise?
Dato: 9.oktober 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hva kan jeg gjøre for å gå fort opp i vekt hvis jeg føler meg kvalm av å spise? (Vart i mange år)

ROS svarer

Takk for at du tar kontakt med ROS.

Du nevner at det har vært vanskelig for deg å spise på grunn av kvalme i mange år, det høres veldig slitsomt ut for deg.

Du nevner ikke hvorfor du føler deg kvalm av å spise. Jeg tenker at det kan være viktig å se litt nærmere på årsaken, for å finne en løsning og hjelp for deg, men jeg skal prøve å svare så godt jeg kan.

Siden du tar kontakt med oss, Rådgivning om Spiseforstyrrelser, lurer jeg litt på om du sliter med et anstrengt forhold til mat?
Veldig mange av de som kommer til oss og sliter med et anstrengt forhold til mat og egen kropp, sier at det å prøve å spise kan noen ganger utløse en sterk reaksjon. Kan det hende at du føler deg kvalm, fordi det er vanskelig for deg å slippe på restriksjonene og spise det kroppen din trenger?

Jeg forstår det slik at du ønsker å spise, det er veldig godt å høre. Det høres ut for meg at du har det veldig vanskelig, og det er ofte både fint og viktig å snakke med noen om dette.
Det kan hende at jeg tar feil her og at det er ikke slik for deg, men for mange kan et anstrengt forhold til mat og egen kropp begynne å utvikle seg på grunn av en vanskelig livssituasjon. Det kan være veldig individuelt for den enkelte. Eksempler på dette kan være: det å kjenne på uforutsigbarhet eller utrygghet, det å bekymre seg for fremtiden, kjenne på ensomhet, stille høye krav til seg selv, bli utsatt for noe belastende på skolen eller hjemme. For mange kan dette skape et behov for å kjenne på kontroll og spise restriktiv. Det kan også oppleves som skummelt å slippe på restriksjonene og kontrollen, når en prøver å spise.
Jeg vet ikke om det er slik for deg, men om det stemmer er det veldig viktig å snakke om hvordan du har det med noen som kan støtte deg.

Jeg vil også oppmuntre deg til å undersøke dette nærmere hos legen din, da det kan være andre årsaker til at du føler deg kvalm.

Det å fortelle legen din om eventuelt anstrengt forhold til mat, og/eller bekymringene pga. kvalme knyttet til spising, vil også kunne bidra til at du kan få en mer helhetlig vurdering av situasjonen din, og dermed riktig behandling og den hjelpen du trenger for å spise det kroppen din trenger.

Om du merker at steget for å fortelle dette til noen fortsatt er ganske stort, er du hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
7. juni 2024
Bergen
Pårørendeseminar
12. juni 2024
Trondheim
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.