Spørsmål & svar

Jeg har blitt så hoven i ansiktet av bulimi, og sår i halsen. Vil det gå over når man blir frisk?
Spørsmål: 15.august 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Hei! Jeg har blitt så rund/hoven i ansiktet av bulimi, liksom så "rund i kjakene". Vil det gå vekk når man blir frisk, og hvor lang tid tar det evt? Kan det oppstå "senskader" en stund etter man har blitt frisk, som f eks fordøyelsesproblemer eller skader i halsen? Har problemer med magen allerede og føler meg ofte sår i halsen. Hilsen en som prøver å jobbe seg ut av det, men opplever stadig at det sprekker og da er det vanskelig å stå i mot neste gang trangen til å overspise kommer. Rekker liksom aldri å føle meg bedre og er redd jeg ikke vil føle meg bedre uansett om jeg blir frisk.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt her.

 

Så bra du spør når du lurer på dette. Jeg skal forsøke å gi deg noen svar på det du lurer på her, men jeg vil først og fremst oppfordre deg til å snakke med legen din om dette. Så fint å høre at du forsøker å jobbe deg ut av det. Jeg kan tenke meg at det er slitsomt å ha det slik, og har også forståelse for at det er vanskelig å både stå i det, men også jobbe seg bort fra det. Jeg håper jeg med mitt svar også kan gi deg håp om at dette kan bli bedre.

 

Du lurer på om det kan oppstå senskader, som f.eks. fordøyelsesproblemer eller skader i halsen. De som kaster opp ofte og over lang tid kan oppleve en rekke uheldige fysiske effekter, og noen av de kan være alvorlige.

  • Noen kan oppleve å bli hoven i ansiktet. Dette er fordi spyttekjertler som ligger rundt munnen og opp mot øret hovner opp. Hovne spyttkjertel er en reversibel prosess og vil gradvis forsvinne med bedre spisevaner. Hvor lang tid vet jeg ikke.
  • Du kan få plager med halsbrann. Gjentatte brekninger medfører at lukkemuskelen i nedre del av spiserøret kan bli slapp. Det gjør at syre i magesekken lett «skvulper» opp i nedre del av spiserøret og gir halsbrann, sure oppstøt, sviende smerter øverst i magen eller i nedre del av brystet.
  • Du kan få forstoppelse. Særlig hvis du har brukt avføringsmiddel regelmessig, kan tarmen bli avhengig av disse pillene for å kunne fungere. Det kan føre til plagsom forstoppelse. Det er viktig å snakke med legen om dette, man kan få god hjelp.
  • Skader i spiserøret kan oppstå ved kraftige runder med oppkast, og dersom du opplever mye friskt blod tilblandet oppkastet må lege kontaktes. Det kan være noe som krever øyeblikkelig hjelp.

På helsenorge kan du lese mer om plager ved bulimi.

 

Du skriver at du er redd for at du ikke vil føle deg bedre selv som frisk. Jeg får lyst å dele link til en podcast episode hvor de tar opp dette tema:

Jeg ønsker å gi deg håp om at det er mulig for deg å få det bedre enn dette. For slik som du har det nå høres ikke godt ut, og slik skal du ikke måtte trenge å ha det. Det finnes god hjelp, og det er mulig å bli helt frisk. Livet som frisk er ikke et liv uten ubehag, men jeg har håp og tro om at du vil ha det bedre fri fra spiseforstyrrelsen.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.