Spørsmål & svar

Har jeg krav på hjelp for anoreksi, som mangeårig overvektig overspiser, har sluttet å spise og gått ned mange kilo siste halvåret?
Dato: 15.august 2023

Jente/kvinne, 

30 år

Har jeg krav på hjelp for anoreksi når jeg som mangeårig overvektig overspiser har sluttet å spise, gått ned mange kilo på rundt 6 mndr, ikke spise hele måltider og går til jeg besvimer på vei til do samt kalde hender og føtter ? Hvordan går jeg frem midt i ferien.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt og forteller om hvordan du har det. Det du forteller høres veldig slitsomt ut for deg, og jeg er glad du nå oppsøker mer hjelp. Slik jeg forstår det, har du nå hatt et stort vekttap, og kjenner på mange symptomer av underspising og underernæring. Du spør om du har krav på behandling for anoreksi, og hvordan gå frem for å få hjelp. Jeg ønsker å si litt om hvordan diagnoser blir brukt som verktøy, for å bedre kunne forstå egen situasjon og dermed hvordan gå frem til mer hjelp.

I helsevesenet vil man kategorisere behandling ut ifra diagnosekriterier. Dette er mer som et verktøy for å finne passende behandling. De fleste som strever med forholdet til mat, har ofte en blanding av ulike symptomer og kjenner seg ikke igjen i alle symptombeskrivelsene innen for de ulike diagnosene. Det kan fortsatt være like alvorlig for den som lider, med enten en uspesifisert eller en såkalt atypisk form for spiseforstyrrelse (nederst på siden her finner du beskrivelser av atypisk anoreksi).

 

Det vil være like viktig å oppsøke hjelp for dette, selv om det ikke har ført til en undervekt. For å få henvisning til behandling, tar man kontakt med fastlegen. Her er det ekstra viktig å gi en utfyllende beskrivelse av de plagene og symptomene man har, ettersom man gjerne ikke har en undervekt. Om man ikke skulle få tilbud om det, vil det være viktig å be om en blodprøve for å kunne avdekke om det er noen mangeltilstander. Dette kan det være lurt å skrive ned på forhånd, slik at man er sikker på å huske alt man ønsker å formidle til legen. Du spør hvordan gå frem i ferien. Dersom fastlegen er borte, kan man få time hos en annen lege på legekontoret.

 

Dersom du har med behov for støtte eller en prat med noen i denne situasjonen, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med ROS. Du kan nå oss på telefon og chat. 

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

8. mai 2024
Webinar
Webinar: Overspising
21. mai 2024
Trondheim
Temakveld: Trygg i kroppen
25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.