Spørsmål & svar

Jeg har slitt med anoreksi da jeg var 13. Sliter fortsatt med tanker rundt mat og trening. Hvordan komme ut av dette?
Dato: 9.januar 2024

Jente/kvinne, 

26 år

Jeg har slitt med anoreksi da jeg var 13. siden den gang har vekten gått mye opp og ned. Når jeg ikke orket mer sluttet og trene og spiste akkuratt det jeg ville ble jeg overvektig. Nå har jeg igjen kommet ned til normal vekt. Tanker om hva jeg kan spise og at jeg må være i aktivitet og ha et visst antall skritt hver dag plager livet av meg. Hvordan skal jeg komme meg ut av dette? Jeg er livredd for å legge på meg igjen. Hvordan skal jeg finne en balanse og føle meg trygg og ikke bekymret hele tiden.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Det høres ut som at tankene rundt mat, kropp og vekt tar veldig stor plass i livet ditt og fører til mye bekymring og stress. Det kan ikke være noe lett, og jeg forstår om du kjenner at dette gjør deg sliten. Så bra at du får satt ord på hvordan dette preger deg og oppsøker mer hjelp.

Så leit å høre at du slet med anoreksi da du var så ung. Hvordan var det med behandling og hjelp med dette på den tiden?

Det høres ut som at du har hatt et vanskelig forhold til mat siden den gang, men at det har kommet til uttrykk på ulike måter. Dersom man ikke har fått tilstrekkelig med hjelp med å forstå egne mønstre, hvilken funksjon mat kan ha i eget liv og hvilke mekanismer som kan styre, så er det ikke så lett å komme ut av det på egenhånd. Derfor har de fleste behov for hjelp, veiledning og støtte over tid.

Jeg får et inntrykk av at forholdet ditt til mat kan være preget av en alt eller ingenting-tankegang, ettersom du forteller at vekten har gått en del opp og ned. Man kan da oppleve perioder med strenge regler rundt type mat, mengde og mye trening i perioder, for så å ikke orke dette i lengden og ende opp med å slippe opp på alt i andre perioder.

Her ønsker jeg å dele et tidligere svar med deg som tar for seg dette, og litt mer om hvordan det kan bli slik: Når mat styres av alt eller ingenting-tankegang

For å komme ut av et alt eller ingenting-forhold, kan punktene under være viktig å jobbe med:

  • Forsøk å få bort regler knyttet til mat. Dette kan ta tid, men det å innføre matvarer man tidligere ikke har tillat seg, en etter en, kan være en fremgangsmåte. Det å vite at regler rundt mat kan trigge til å overspise på akkurat den maten man prøver å unngå, kan også motivere til å jobbe med dette.
  • Spis regelmessige måltider og nok til hvert måltid – Dette kan bidra til å dempe den fysiske sulten, og kan føre til at trangen til å overspise blir mindre
  • Forsøk å legge merke til egne mønstre og når man er mest sårbar for å overspise. Hva kjenner man på når denne trangen kommer?
  • Forsøke å lære seg å skille mellom fysisk sult og emosjonell sult. Dette kan bidra til å finne mer ut av når man har behov for mat, og når man har behov for å dekke et emosjonelt behov.

Det er fullt mulig å komme seg ut av et vanskelig forhold til mat, men de fleste har behov for hjelp og støtte for å klare å komme seg ut av vanskelige mønstre. For noen er hjelp til selvhjelp nok til å komme seg ut av det, mens for andre er behandling nødvendig.

Om du ønsker å vite mer om hva vårt samtaletilbud går ut på, kan du lese mer her. Du kan også snakke mer om dette med en rådgiver fra ROS på vår chat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.