Spørsmål & svar

Jeg lurer på om det går an å ha en type spiseforstyrrelse og så få en annen?
Dato: 13.juni 2023

Jente/kvinne, 

25 år
Jeg har i mange år slitt med overspising. Men det siste året har ting snudd helt, og jeg får nesten ikke i meg mat. Har gått ned masse i vekt. Jeg lurer på om det går an å ha en type spiseforstyrrelse og så få en annen?

ROS svarer

Hei, takk for ditt spørsmål. Så fint at du spør om dette her. Jeg tror at flere kan lure på nettopp det - om spiseforstyrrelsen kan endre seg i uttrykk. Det korte svaret er ja, det er både mulig, og nokså vanlig. En spiseforstyrrelse kan se veldig forskjellig ut, både mellom individer, men det kan også variere for en person hvordan spiseforstyrrelsen kommer til uttrykk på. For mange kan det komme til uttrykk blant annet gjennom å overspise, med eller uten kompenserende adferd, eller gjennom restriktiv spising. Ofte vil en ha perioder hvor den ene formen er fremtredende og hvor en i andre perioder har andre former. Det er altså ikke uvanlig å «vandre» mellom de ulike diagnoser eller å ha deler av de ulike formene på samme tid. Felles for mange er at spiseforstyrrelsen en måte å håndtere vanskelige tanker og følelser på, mange kjenner det som en indre uro de vil ha bort. Bakenforliggende faktorer for mange er lav selvfølelse og behov for kontroll. Det er fullt mulig å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, men de fleste trenger hjelp.  Du beskriver at du har tidligere slitt med overspising, men siste året har dette endret seg. Har du noen gang fått hjelp for overspisingen? Du skriver at du nå neste ikke får i deg mat og har gått ned masse i vekt. Jeg vil oppfordre deg til å snakke med legen din. Det er viktig å få sjekket blodprøver og utelukke også andre årsaker til dette vekttapet. Dersom du ser at vekttapet handler hovedsakelig om restriktiv spising som en del av en spiseforstyrrelse er dette også viktig å få hjelp til. Uansett om det er restriktiv spising eller overspising, så finnes det hjelp å få. Som sagt vil jeg råde deg til å søke hjelp hos legen først. Du er også velkommen til benytte deg av ROS sitt rådgivningstilbud. Vi tilbyr gratis veiledning og støtte på vår anonyme chat, telefon eller gjennom individuelle samtaler. Håper svaret her kan være til hjelp for deg. Vennlig hilsen rådgiver i ROS.
ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.