Spørsmål & svar

Er det en spiseforstyrrelse, å være fiksert på at man må spise sunt? Jeg merker jeg er for streng med meg selv
Dato: 15.august 2023

Jente/kvinne, 

28 år

Er det en spiseforstyrelse som er å fiksere over at man må spise sunt? Merker jeg er for streng med meg selv (og andre sier også). Jeg spiser mye, og ønsker gå opp i vekt, men merker jeg gruer meg til måltidene fordi de er så kjedelige. Jeg unner meg godt i blant, men det er mest for å gå opp i vekt som jeg har slitt med en del over tid.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Ut ifra det du beskriver her, høres det ut som at forholdet til mat er utfordrende for deg. Hvorvidt det er en spiseforstyrrelse eller et anstrengt forhold til mat, er ikke så enkelt å svare på og ikke noe vi kan gi svar på her heller. Men uavhengig av det, har de fleste som uttrykker et vanskelig forhold til mat, behov for hjelp og veiledning for å få et godt forhold til mat. Det er fullt mulig, og det er mye god hjelp å få. Jeg ønsker derfor å kommentere noe av det du skriver her og si litt om hva man kan gjøre, for å oppsøke mer hjelp.

 

Vi snakker om en spiseforstyrrelse/spiseproblematikk når tanker rundt mat tar så stor plass, at det går utover hverdagen og hvordan man lever. Her ønsker jeg å vise til et tidligere svar: Hvordan vet man om man har en spiseforstyrrelse? Er det noe av dette du kjenner deg igjen i?

 

Det første du spør om, er dette med å være fikser på å spise sunt. Dette er det mange som kan kjenne seg igjen i. Ofte kan det starte med et ønske om å gjøre noe bra for seg selv, og dermed forsøke å spise så sunt som mulig. Dette fokuset kan for noen bli mer som en besettelse, og kan etter hvert ta overhånd og begrense mange valg man tar i hverdagen. Mange opplever likevel en form for mestring og kontroll, som det kan være vanskelig å gi slipp på.

Du sier at du merker at du er for streng med deg selv, og at andre også har lagt merke til dette. Hva er det som kan være grunnen til dette i ditt tilfelle? For mange kan frykten for å gå opp i vekt, regler man har tilegnet seg av ulike grunner og et behov for å ha kontroll på noe i livet være noe av det som begrenser en. Opplever du at dette går utover andre områder i livet, eksempelvis det sosiale livet ditt, spontanitet og frihet til å gjøre det man egentlig kjenner at man ønsker?

 

Du forteller også om at du gruer deg til måltider. Hvordan opplever du det å spise sammen med andre? Du nevner også at du gruer deg, fordi maten er så kjedelig. For noen kan det være reglene som gjør at maten oppleves kjedelig, ettersom man har begrenset maten man tillater seg. Hvordan er dette for deg?

Du sier avslutningsvis at du har forsøkt å gå opp i vekt, og at du har jobbet lenge med dette. Har du noen gang fått hjelp med å få opp vekten, enten hos en lege eller i behandling tidligere? Dette er ofte noe som krever god veiledning og støtte over lengre tid for å få til.

 

Jeg ønsker å oppmuntre deg til å ta kontakt med oss enten på chat eller telefon, for å kunne få enda bedre svar på det du måtte lure på. Vi tilbyr også gratis rådgivningssamtaler, hvor man får en snakke med en fast rådgiver annen hver uke. Vi tilbyr ikke behandling, men mer hjelp til selvhjelp. Mer om hva dette tilbudet går ut på, kan du lese her.

Vi oppmuntrer ofte til å oppsøke behandling, dersom vi ser at det vil være behov for det. Om du ønsker mer hjelp og støtte til å ta det steget, og har behov for råd for hvordan gjøre dette, er det også noe vi kan hjelpe deg med. Du er hjertelig velkommen til å ta mer kontakt med oss :)

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.