Spørsmål & svar

Er mental sult like viktig å respondere på som fysisk?
Dato: 1.mars 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Er mental sult like viktig å respondere på som fysisk?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Det er et godt spørsmål, som jeg skal forsøke å belyse litt ulike sider ved. Vi skiller ofte mellom fysisk sult og emosjonell sult. Og den fysiske sulten er signalet om at kroppen har behov for mat. Mens den emosjonelle sulten, er et signal om at man har et emosjonelt behov.

Hos personer som har en spiseforstyrrelse/spiseproblematikk, kan det være vanskelig å skille mellom fysisk og emosjonell sult. Det kan også være ulike problemstillinger, avhengig av hvilken form for spiseproblematikk man har. Jeg tar i dette svaret utgangspunkt i overspisingsproblematikk, men sier også noe om hvordan dette vil være annerledes for personer i tilfriskning for anoreksi.

Fysisk og emosjonell sult inn mot overspisingsproblematikk

Hos personer som ikke har et anstrengt forhold til mat, hvor kroppen får tilført regelmessig næring gjennom dagen, og nok mat til hvert måltid, vil sult- og metthetssignalene være i balanse og fungere som et godt signalsystem når behov for mat er berørt.

I tilfeller hvor man har emosjonelle behov, kan følelser minne om sultfølelse, og noen kan mistolke dette med slik den fysiske sulten kjennes. Og da kan man ende opp med å spise, for å dekke et emosjonelt behov. Det er normalt å kunne spise mer i perioder hvor man er emosjonelt berørt, eller opplever mye stress. Men dersom maten mer og mer får en funksjon for å dempe ubehagelige følelser, kan det bli starten på et problematisk forhold til mat.

Mange kan utvikle et vanskelig mønster når det gjelder mat, dersom behov for mat og andre emosjonelle behov blir forveksles. Man kan da ende opp med å spise utover kroppens fysiske behov, og på den måten kan sult og metthetssignaler komme ut av balanse, og gjøre det vanskelig å skille mellom fysisk og emosjonell sult.

Det som ofte er en del av behandling når det kommer til spiseforstyrrelser, er å komme i kontakt med den fysiske sult- og metthetsfølelsen igjen. Ved å spise regelmessig og nok hver dag, vil det stabilisere seg over tid. Dersom det oppstår en sultfølelse utenom de faste måltidene, kan det være tegn på at det kan handle om emosjonell sult.

Hvis vi da spør om det er like viktig å respondere på fysisk og emosjonell sult, vil svaret bli at det nok er like viktig å respondere. Men kanskje ikke respondere med mat, når emosjonell sult melder seg. La meg forklare:
Når man er kommet dit, at man klarer å skille mellom disse to behovene, vil jeg da tenke at det er like viktig å respondere på dem. Men hvis man tenker at fysisk sult sier noe om behov for mat, vil da emosjonell sult si oss noe om et emosjonelt behov. Men kanskje det kan være fint å utforske hva det emosjonelle behovet kan være.

Hvis man tar utgangspunkt i at følelser er et signal om at et emosjonelt behov er berørt, vil det da være hensiktsmessig å utforske hvilke behov følelsen forsøker å signalisere. Hvis man kjenner at man er trist, vil ofte det emosjonelle behovet være trøst og støtte. Hvis man kan oppsøke støtte og får en opplevelse av å bli trøstet, vil også den triste følelsen kunne roe seg. Og da har man på sett og vist respondert på den emosjonelle sulten, og klart å funnet noe som dekker behovet og regulert følelsen.

Dette er noe som kan ta lang tid, og som kan utspille seg på mange ulike måter. For de som strever med at overspising har fått en funksjon for å regulere følelser, vil det være nyttig å få hjelp til å jobbe med å klare å skille disse to ulike sultfølelsene og finne andre måter å dekke det emosjonelle behovet.

Anoreksi:

Med personer som strever med sult- og metthetsfølelse i en tilfriskning hvor kroppen har vært underernært, ved f.eks anoreksi, kan sult melde seg som en reaksjon på underernæring. Og da kan sultfølelsen ofte være veldig sterk i perioder hvor kroppen vender seg til mer mat igjen. Dette er en litt annen problemstilling, som vi har skrevet om tidligere. Her ønsker jeg å dele et tidligere svar, dersom det er mer mot denne retningen du lurte på:

Hvordan håndtere ekstremsult i tilfriskning.

Håper at dette kan belyse noen sider av dette med å respondere på ulike former for sult.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.