Spørsmål & svar

Er FBT den beste metoden?
Spørsmål: 1.januar 1970

Jente/kvinne, 

52 år

Er mor til jente på 14 med anorexia. Lurer bare på om FBT er den beste metoden? Det er den eneste metoden som praktiseres i Norge for aldersgruppen. Har den god nok dokumentert effekt?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Familiebasert terapi (FBT) er per i dag den mest brukte metoden for behandling av spiseforstyrrelse hos barn og unge. Så vidt meg bekjent er det ikke den eneste, men de fleste BUP'er rundt om i landet praktiserer nok i første omgang denne metoden. Jeg legger ved link til helsedirektoratets retningslinjer for barn og unge med spiseforstyrrelserbehandling  Her fremkommet det at det er en sterk anbefaling at familiebasert behandling spesifikt for spiseforstyrrelse skal være førstevalget. Se gjerne vedlagt link for mer praktisk informasjon rundt anbefalingen, om rettigheter som forelder, og videre begrunnelse og forskningsgrunnlaget for denne anbefalingen.

 

Jeg vil råde deg til å snakke med behandlerne dersom du kjenner på tvil rundt behandlingsopplegget. Det å få snakket gjennom det og få mer informasjon og trygghet i det dere skal i gang med er viktig. Forhør dere også om hvilke andre muligheter som finnes dersom behandlingen som tilbys ikke skulle være til hjelp eller hensiktsmessig for dere. Legger også ved en video, fra vår egen videoserie kom nærmere, av et foreldrepar som forteller om sin erfaring med FBT. Kom nærmere - Familiebasert terapi (ekstramaterialet).

 

Håper svaret mitt her kan være til hjelp for deg og dere.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

26. september 2023
Trondheim
Temakveld: Selvet og spiseforstyrrelser
27. september 2023
Trondheim
Pårørendeseminar: «Det friske i det syke»
2. oktober 2023
Oslo
Åpen pårørendegruppe
3. oktober 2023
Bergen
Yogagruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.