Spørsmål & svar

Jeg sliter med anoreksi. Hva og når bør jeg spise?
Spørsmål: 17.april 2023

Gutt/mann, 

13 år

Hei, jeg er en 13 år gammel gutt. Jeg sliter med anoreksi og har mange håndball treninger/kamper for uken. Hva burde jeg spise, og når burde jeg spise i dagen? Våkner opp kl 07:00, lunsj på skolen 11:10, ferdig 14:00 bruker 20 min på å gå hjem, pleier å ha trening sent 17:30/18:30-19:00/20:00 avhengig av tid. Mamma er lege og prøver å hjelpe meg, men ser ikke resultatene. Har også stoppet spying/gulping, jeg liker også all mat, fisk, kjøtt, og ost. Ønsker bare hjelp så jeg kan leve ett bedre liv uten stress.

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt.

 

Du skriver at du ønsker hjelp så du kan leve et liv uten stress. Så fint at du setter ord på det slik. Jeg forstår godt at det er strevsomt å gå med en spiseforstyrrelse.

 

Med bakgrunn i at du forteller at du sliter med anoreksi vil mitt viktigste råd være å søke hjelp og behandling for spiseforstyrrelsen. Kanskje får du dette allerede? I så fall bør  behandlerne kunne hjelpe deg og din mor til å trygge dere i dette med maten. Du lurer på hva mat du bør spise og når du bør spise. For mange vil det å spise 4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider, det vil si ca. hver 3.-4. time, være et fint utgangspunkt. Men som sagt, her tenker jeg det er viktig at du/dere får god hjelp og veiledning fra noen som kjenner deg bedre og som har riktig kunnskap.

 

Så fint at du har sluttet med oppkast og at du liker all mat. Det er et flott steg på veien mot å få det bedre:)

 

De aller fleste som har en spiseforstyrrelse blir friske, men ikke uten profesjonell hjelp og/eller behandling. Du skriver at din mor forsøker å hjelpe deg, men at du ikke ser resultater. Foreldre vil kunne være viktig og god støtte på veien ut av en spiseforstyrrelse, men det vil altså for de fleste være nødvendig med hjelp fra folk som har spisskompetanse i spiseforstyrrelse Her kan du lese mer om hvordan søke hjelp.

 

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS

 

ROS

NESTE AKTIVITETER

30. mai 2023
Stavanger
Temakveld: Overgrep og smerteuttrykk
2. juni 2023
Bergen
Jubileumsseminar
5. juni 2023
Oslo
Pårørendegruppe
6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.