Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg unngå suget etter det søte og føle at jeg fortjener det?
Dato: 5.juni 2023

Jente/kvinne, 

18 år
Hei. Jeg har hatt diagnosen anoreksi i ett år, men har slitt med mat i snart 6 år og med selvbilde hele livet egentlig. Jeg har en sterk frykt, nesten angst, for å gå opp i vekt, fordi det er det som har gitt med så dårlig selvbilde, men samtidig har jeg lært at jeg vil unne meg noe godt inn i mellom for å ha et balansert forhold til mat og for å finne glede i maten igjen. Men jeg går på en smell hver eneste dag: jeg spiser relativt bra med næring i løpet av dagen, også på kvelden føler jeg at jeg "fortjener" å kose meg litt, og tar et par dadler. Også tar jeg en sjokolade, i håp om at søtsuget skal dempe seg, men det ender til slutt med at jeg spiser mange dadler (hver dag...!!). Og da er det jo ikke rart jeg går opp i vekt, men jeg føler meg fortjent til og jeg har IKKE lyst til å begrense meg slik jeg pleide å gjøre før da jeg ikke spiste noe karbohydrater i det hele tatt. Hvordan kan jeg unngå dette suget etter det søte og føle at jeg fortjener det? Jeg har så lyst til å bli "normal", men samtidig føler jeg at hvis jeg spiser normalt så kommer jeg til å fyke opp i vekt tilbake til der jeg var (var overvektig). Og det er mitt verste mareritt.

ROS svarer

Hei, Så fint at du tar kontakt her og tusen takk for at du deler erfaringene dine med oss. Dette høres ikke lett ut for deg å stå i. Håper at dette svaret kan gi deg noen råd på veien:)   Du nevner at du har slitt med selvbilde hele livet og at du har en sterk frykt for å gå opp i vekt. Selvbilde handler om det mentale bildet du har av deg selv. Dette henger tett sammen med selvfølelense som handler om hvordan vi vurderer vår egen verdi. Det å ha en dårlig selvfølelse er ofte en fellesnevner hos mange som har en spiseforstyrrelse, da dette gjerne kan føre til at en blir selvkritisk og kanskje har et ønske om å forandre seg. Det å jobbe med selvfølelsen kan derfor for noen, bidra til å dempe de spiseforstyrrede tankene. Det er mange måter å gjøre det på, men jeg har listet opp to punkter her som kanskje kan være til nytte for deg:
  •   Øv deg på å akseptere deg selv: kanskje du kan øve deg på å si tre ting til deg selv hver dag som du har fått til. Dette kan gjøre at du flytter fokuset mot det du får til og vekk fra det du ikke får til.
  • Møt deg selv med medfølelse: møt deg selv med vennlighet. Si det samme til deg selv som du ville sagt til en god venn som hadde vært i samme situasjon som det du er i nå.
  Du skriver også at du ofte har et søtsug. For mange så er det gjerne sånn at om en har gått uten nok mat i lang tid så vil det være et naturlig behov for kroppen å få i seg mer mat. Du spør om hvordan du kan unngå suget etter det søte. Her tenker jeg det er viktig å tenke på at du får i deg nok mat gjennom hele dagen. For noen kan det også være fint i en slik prosess som det du er i nå, å tillate seg selv å spise det som en kjenner at en har lyst på og ikke dømme seg selv for det. Kanskje det er mulig å forsøke å møte seg selv med vennlighet og aksept? Du skriver også at du har lyst til å bli «normal» og at om du spiser normalt så kommer du til å fyke opp i vekt. Om en har mye tanker om egen kropp og vekt så kan det være fint å forsøke å se på om det er mulig å legge mer betydning i andre livsområder og gjennom det dempe betydningen av kropp og utseende. Jeg har hentet noen spørsmål fra artikkelen Kroppsfølelse, som kanskje kan være nyttig for deg:
  • Hva er viktig for deg i livet ditt?
  • Hva ønsker du egentlig å bruke tiden din på?
  • Hvem sammenligner du deg med og hvorfor velger du akkurat han eller henne?
  Jeg vil også si at du ikke trenger å stå alene i dette. Om du ikke snakker med noen allerede så vil jeg anbefale deg å gjøre det. Gjerne med en voksen person som du er trygg på, som en forelder eller en venn. Dersom du ønsker så er det også mulig å ta kontakt med oss her i ROS på vår rådgivningstelefon eller vår anonyme chattetjeneste.   Håper dette har gitt deg noen svar på det du lurte på<3 Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
14. desember 2024
Trondheim
Dagsretreat: Yoga & musikkmeditasjon
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.