Spørsmål & svar

Hvordan kan jeg la være å la mine personlige problemer påvirke moren min?
Dato: 20.juni 2023

Gutt/mann, 

17 år
Jeg er veldig aktiv og har alltid elsket å trene og spille fotball. De siste årene har det tatt full kontroll over livet mitt og mamma er bekymret og sinna på meg.Jeg fyller snart 18 og jeg føler jeg ikke gleder meg til noe lenger og det eneste som gleder meg i hverdagen er trening og fysisk aktivitet. Jeg er henvist til psykolog og ernæringsfysiolog. Hvis jeg står opp 6 og trener før skolen blir mamma sykt sur og sinna fordi hun tror jeg «tvangstrener», for å dempe angst osv. hun har nok rett.Uansett, spørsmålet mitt er: hvordan kan jeg la være å la mine personlige problemer og uvaner påvirke moren min?

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt. Jeg kan godt forstå at det kan være ekstra tungt når man opplever at egne problemer påvirker de nærmeste. Jeg ønsker å kommentere det du skriver, dele noen tanker rundt dette, og håper at det kan være til hjelp. Det høres ut som at du ikke har det helt greit for tiden, med alt du beskriver her. Det eneste stedet du finner glede er når du kan være i fysisk aktivitet. Det høres også ut som at treningen kan ha en funksjon for å dempe en del uro og stress, og gir også en følelse av glede som du gjerne savner i livet ditt ellers. Likevel merker du nok at det har blitt mer tvangspreget og en form for avhengighet. Det er svært tungt for folk som tidligere har hatt et uproblematisk og godt forhold til trening, og merke at det blir så vanskelig. Kanskje man finner mye mestring og kontroll, og tanken på at noen skal ta fra en det som tilsynelatende funker for å regulere følelser, kan være skremmende for de fleste. Jeg får et inntrykk av at du føler deg lite forstått, og kanskje har et behov for å få satt litt ord på hvordan dette oppleves for deg, og at det å bli møtt med sinne, kanskje er det siste du trenger? Det høres ut som at din mor er bekymret og redd for deg for tiden, og når man er fortvilet, kan man ofte reagere med sinne. Du spør om hvordan du kan unngå at dette påvirker din mor. Jeg tror at alle foreldre som er glad i sine barn, alltid vil uro seg, spesielt når det er noe spesifikt de strever med. Men kanskje du ønsker at dette ikke skal stå i veien for deres forhold? Her tror jeg at god kommunikasjon kan være positivt i denne situasjonen. Jeg ønsker å dele noen råd til hvordan få til en god prat rundt dette:
  • Sett av god tid, og sørg for at den andre har godt tid også.
  • Ikke ta praten når man er følelsesmessig berørt, men heller når begge er i en rolig tilstand.
  • For å unngå at den andre går i forsvar, er det lurt å unngå formuleringer som kan virke anklagende. Snakk heller ut ifra hva du selv opplever.
  • Sett ord på at du ikke liker å se at hun uroer seg, og at du helst skulle se at dette ikke gikk utover henne på denne måten.
  • Forsøk å sett ord på hva du har behov for fra henne i tiden fremover. Kan du si noe om hvordan du oppfatter det, når hun uttrykker sinne? Hvordan ønsker du egentlig at hun møter deg?
  • Hva har du behov for, når du får komme til hos psykolog.
  • Kanskje hun kan si hva hun også har behov for når hun uroer seg.
Noen har også nytte av å skrive ned på forhånd det man ønsker å si, slik at det er lettere å få sagt det man ønsker. Det er ikke alltid så enkelt å snakke med våre nærmeste om såre tema. Derfor håper jeg at noen av disse punktene kan være til hjelp for å lettere komme i kontakt med hverandre, og uttrykke hva dere begge har behov for. Hva som kommer frem i samtalen, eller hva som vil være til hjelp videre vil nok tiden vise. Men det virker som at du har behov for støtte i tiden fremover, til å ta imot mer hjelp. Og her virker det som at din mor mer enn gjerne ønsker å støtte deg. Men kanskje hun trenger å vite litt mer om hvordan du har det, og hva du egentlig trenger. Det å ta en slik prat, vil gi henne en mulighet til å være der for deg, og det tror jeg hun vil sette stor pris på. Håper dette kan være til hjelp. Ønsker deg også lykke til med samtaler med psykolog. Vit at du også kan benytte deg av våre tilbud, dersom du har behov for mer veiledning og støtte knyttet til det du har beskrevet her. Dette er også tilbud din mor også kan benytte seg av, men da med en annen rådgiver. Mer om tilbudene våre kan du lese her. Vi har også en anonym chat som er åpen hver dag, også gjennom sommeren, dersom du ønsker å prate mer med noen som forstår og som kanskje har opplevd lignende. Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe
6. mai 2024
Trondheim
Gratis kurs: Yoga, meditasjon & avspenning

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.