Spørsmål & svar

Sliter med angst og kvalme, har kuttet ut matvarer pga det. Måltider på folkehøyskolen har blitt vanskelig, fordi jeg ikke kan styre det selv.
Dato: 5.september 2023

Jente/kvinne, 

19 år

Hei, jeg har nylig startet på folkehøgskole og jeg sliter veldig med det å bli vant til måltidene her, jeg sliter veldig med angst og det setter seg ofte i magen min som gjør at jeg ofte føler meg uvel og kvalm. Det siste halvåret har dette påvirket hva jeg spiser. Jeg har kuttet ut ting av dietten min som gjør at jeg KAN bli kvalm eller bli dårlig i magen. Og når jeg var hjemme hadde jeg en viss kontroll på det, og jeg fikk i meg nok mat og var aldri sulten fordi jeg spiste mat jeg var trygg på til middag bla. Men nå som jeg er på fhs. Får vi servert måltider hver dag og det stresser meg ettersom at måltidene ofte består av mat som jeg ikke takler å spise. Tanken på hva jeg skal spise fyller dagen min mer enn det skal, og det ender opp med at jeg lever mer på brødmat enn liksom «ordentlig» middag. Det er ekstremt flaut for meg å prøve å komme til de som lager maten og spørre om de kan gjøre endringer i menyen, og jeg veit ikke helt hva jeg skal gjøre, jeg tenker at hvis det fortsetter sånn som det går nå, kommer helsa mi til å bli svekket, hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei,

og takk for at du tar kontakt. Så fint at du oppsøker mer hjelp, når du har det slik du beskriver. Det høres ut som at måltider har blitt vanskeligere for deg etter at du begynte på folkehøyskole, og du merker at tankene rundt mat tar mer plass enn før. Jeg ønsker å spørre litt rundt det du forteller, og komme med noen råd om hva du kan gjøre i din situasjon.

Du forteller at du sliter veldig med angst. Er dette noe du har fått hjelp med tidligere, som dine nærmeste rundt deg vet om? Hvordan har det å begynne på folkehøyskole påvirket angsten? For de fleste kan slike overganger til nye situasjoner, være utfordrende spesielt i starten. Mange som gjerne flytter ut for første gang, kan kjenne på mye usikkerhet før man har tilvendt seg den nye hverdagen. Kanskje man må finne sin plass på nytt, og dette kan ta litt tid for de fleste. Hvordan trives du ellers på folkehøyskolen, med både aktiviteter og venner? Har du noen der som du hadde klart å fortelle mer om hvordan du har det, og hvordan kvalme og måltidsituasjoner preger deg? Kanskje det er en helsesykepleier eller en lærer der, som det kjennes trygt å snakke med?

Slik jeg forstår det, har du det siste halve året opplevd at du kan bli kvalm ved ulike matvarer, og har kuttet ut en del fra kostholdet ditt av den grunn. Er det slik at du blir kvalm av maten, eller opplever du at enkelte matvarer kan forsterke det ubehaget og kvalmen som er knyttet til angsten? Du forteller også at tanker rundt mat fyller dagene dine mer enn det burde. Jeg skulle gjerne likt å høre mer om hvordan disse tankene er. Jeg lurer også på hvilke matvarer som gjør deg kvalm, som du har kuttet ut. For noen kan det å kutte ut matvarer, være et ønske om å spise mer sunt eller "riktig". For andre kan det å ha kontroll på maten, være en måte å kompensere for en usikkerhet man kan ha i en ny livssituasjon. Er dette noe du kjenner deg igjen i?

For å komme mer til bunns i hva dine plager kan komme av, vil det være lurt å oppsøke mer hjelp. Har du noen rundt deg, eller noen du kan ringe hjem til for å snakke om det som er vanskelig? Kanskje det kan være lettere å komme frem til en god løsning på hva det neste steget vil være for deg. For noen kan bare det å snakke med noen, være til god hjelp og støtte. For andre kan det være behov for å oppsøke mer hjelp. Om du er redd for at dette med kvalmen skal påvirke kostholdet ditt og livskvaliteten din, vil jeg anbefale å oppsøke fastlegen, som vil kunne gi en helhetlig vurdering og videre hjelp om det skulle være nødvendig.

Om du ønsker å snakke mer med en rådgiver i ROS, vil jeg anbefale vår anonyme chat. Da vil vi blant annet kunne snakke mer om hvilke matvarer som er kuttet ut, og finne mer ut av hva som kan være grunnen til dette. Vi kan også da snakke mer om hvilke tanker om mat som fyller dagene dine, og hvordan dette preger deg. Håper dette ga deg litt mer svar på hva du kan gjøre i din situasjon.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

10. september 2024
Tromsø
Gruppe: Få bukt med overspising
10. september 2024
Bergen
Gruppe: For pårørende (lukket)
10. september 2024
Tromsø
Gruppe: På lag med kroppen (FULLT)
11. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.