Spørsmål & svar

Dato: 6.november 2023

Jente/kvinne, 

18 år

Hei. Jeg lider av fedme, og har bmi på 35. De siste( 2-3) månedene har jeg byttet ut flere måltider til fordel for drikke, da spesielt vann eller brus. Får en slags mestringsfølelse når jeg kontrollerer matinntaket mitt på denne måten. Liker å se hvor langt jeg kan pushe det før jeg kjenner på sultfølelse, og kjemper hardt for å ignorere denne følelsen. Går gjerne hele skoledagen uten å spise noe, og jeg føler meg bra når jeg ser andre spiser og ikke jeg.

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss, og forteller om hvordan du har det for tiden. Du beskriver her de siste månedene dine som det jeg antar er et forsøk på å gå ned i vekt. Du spør ikke om noe konkret her. Men ettersom du skriver til oss, rådgivning om spiseforstyrrelser, er det kanskje noe ved dette som gjør deg bekymret for hva dette kan medføre på sikt. Jeg ønsker derfor å kommentere det du skriver med min bakgrunn og kompetanse og håper at svaret mitt kan bidra til å se situasjonen din fra et annet perspektiv som kan være til hjelp.

Du forteller ikke så mye om hvordan forholdet ditt til mat var tidligere, eller om hva som kan ha utløst ønsket ditt om å spise mindre. For noen kan kommentarer på vekt, enten fra familie, venner eller kanskje også legen, være utløsende årsaker til et ønske om vektnedgang. Men mange som får et anstrengt og vanskelig forhold til mat, har gjerne hatt det vanskelig før problemene med mat startet. Hvordan er dette for deg? For mange, kan det være alt fra overganger i livet, utfordrende relasjoner eller hendelser til mer alvorlige opplevelser. Det er heller ikke alltid det er så lett å si hvorfor det ble slik. Men ofte kan det være til hjelp å tenke gjennom hvordan man hadde det, da utfordringene startet.

Jeg får et inntrykk av at du nå er inne i en periode hvor du spiser mindre og mindre, og kjenner på en slags mestringsfølelse. Det kan dermed være vanskelig å løsrive seg fra denne følelsen av kontroll og mestring som du beskriver. Det kan dermed også være vanskelig å se når det bikker til å bli problematisk, eller kanskje til og med en spiseforstyrrelse. Og selv om man kjenner at det gir deg mer enn det tar, akkurat nå, kan det likevel være lurt å snakke med noen om hvordan dette er for deg. Kanskje du også opplever at dette går ut over andre områder i livet ditt og tar mye plass i tankene dine.

Mange kan synes at det er vanskelig å snakke om akkurat dette, forholdet til mat. Men kanskje det kan være lettere å skrive med oss på vår anonyme chat. Da kan man få snakket mer om hvordan man har det, og høre litt mer om hva som kan være lurt å gjøre i ditt tilfelle. 

Håper at dette svaret kan være til hjelp for deg, og at du får den hjelpen du trenger. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.